Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo novu Listu lijekova

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prihvatilo je danas novu Listu lijekova, na koju je uvršteno novih 19 lijekova i 22 paralelna generička lijeka, čije su cijene od originala niže 10 posto, rekao je nakon sjednice Neven Ljubičić. L

Na novu listu uvršten je tako lijek za dijabetes - inzulin pod nazivom lantus, koji će besplatno biti dostupan djeci dijabetičarima do 18 godina. Ostali dijabetičari moći će ga nabaviti po znatno nižoj cijeni zbog oslobođenja plaćanja PDV-a i marže, pa će stoga stajati umjesto 700, manje od 400 kuna, rečeno je na konferenciji za novinare.

Na Listu je uvršten i lijek pigrel za kardiovaskularne bolesti, koji sprečava ponovno začepljenje krvnih žila.

Upravno vijeće je donijelo odluku o izmjeni smjernica za korištenje lijeka xeloda, pa će se on osim za liječenje karcinoma dojke, moći upotrebljavati i za liječenje raka crijeva. Smjernice su izmijenjene i za stegilirani interferon Pegasys za liječenje hepatitisa C, na koji će od sada imati pravo svi oboljeli.

Prema odluci Upravnog vijeća HZZO će od danas plaćati dnevni boravak majkama djece do pet godina prigodom djetetova liječenja u bolnici. To znaći, da će majke moći ostvariti pravo na bolovanje i obrok za vrijeme djetetova boravka u bolnici.

Ministar Ljubičić je danas najavio da će i tijekom ove turističke sezone od lipnja do rujna, duž hrvatskih prometnica biti osigurano dežurstvo ekipa hitne medicinske pomoći, kako je to bilo i prijašnjih godina.

(Hina) xtm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara