Uragan Dorian nakon Bahama skreće prema obali SAD-a i ponovno jača

Uragan Dorian nakon Bahama skreće prema obali SAD-a i ponovno jača
Foto: EPA

NAKON što je na Bahamima uzrokovao katastrofalnu materijalnu štetu i odnio najmanje dvadeset života, očekuje se da će uragan Dorian danas doći do istočne obale SAD-a.

Stanovnici od Floride do Virginije upozoreni su da prate upute o uraganu Dorianu koji je oslabio nakon udara na Bahame, ali je sada ponovno ojačao. Trenutno je najveća brzina vjetra 185 km/h.

Prema podacima Američkog nacionalnog centra za uragane (NHC), Dorian je trenutno udaljen oko 100 kilometara od grada Savannaha u američkoj državi Georgiji i kreće se prema sjeveru brzinom od oko 11 km/h. Očekuje se da danas promijeni smjer kretanja prema sjeveroistoku i pojača brzinu. Mogao bi proći blizu ili iznad obale Južne Karoline, a dan kasnije obalom Sjeverne Karoline. Na obali Južne Karoline vodostaj bi mogao narasti 2,4 metra uz mnogo obilne kiše.

Međunarodni Crveni križ strahuje da je na otocima Grand Bahamima i Abacosu uništeno 45 posto domova, odnosno oko 13 tisuća nekretnina. Dužnosnici UN-a kazali su da oko 70 tisuća ljudi hitno treba pomoć, kako prenosi BBC.

Inače, američki predsjednik Donald Trump obratio se putem medija i pokazao kartu na kojoj je krivo prikazano da bi uragan Dorian mogao pogoditi državu Alabamu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara