Uragan Jose mogao bi stvoriti opasne morske struje uz obalu SAD-a i Bahama

Uragan Jose mogao bi stvoriti opasne morske struje uz obalu SAD-a i Bahama

Screenshot: NOAA

URAGAN Jose, koji se oformio nekoliko dana nakon uragana Irme, trenutno se nalazi oko 1100 kilometara od istočne obale Floride i uragan je prve kategorije.

Iako mu je predviđana ista putanja kao i uraganu Irmi, uragan Jose je ipak promijenio putanju i nije pogodio SAD odmah nakon Irme, ali kako javljaju meteorolozi, još uvijek bi se mogao značajno približiti Bahamima i SAD-u te napraviti štetu.

Područja podložna poplavama i erozijama

Kako javlja CNN, poseban problem javlja se zbog činjenice da je uragan Irma već promijenio površinu obale SAD-a i Bahama koje su zbog toga podložnije erozijama i poplavama, do čega bi moglo doći ako se Jose približi tim područjima.

Javljaju i kako je putanja uragana Jose dosta neobična te kako se očekuje da će se kretati u svojevrsnoj petlji u smjeru sata, čime će se najprije udaljiti od SAD-a prije nego što se ponovno približi Bahamima i istočnoj obali SAD-a.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki, ali i europski meteorološki model predviđa kako će se Jose zadržati  iznad oceana, ali kako ističe CNN, modeli su već imali problema pri predviđanju putanja neobičnih uragana kao što je to uragan Jose.

 

Problematične struje

Američki Nacionalni centar za uragane objavio je kako prognoze oko uragana Jose nisu pouzdane jer se smjernice za njihove izrade značajno razlikuju.

Iz centra su objavili i kako bi uragan mogao donijeti i takozvane "rip currents", odnosno jake, uske struje koje se kreću prema van od plaže kroz zonu za surfere i koje predstavljaju opasnost za plivače.

Objavljen je i podatak kako je SAD prije Irme i Harveyja čak 12 godina bio bez velikog uragana. Sezona uragana trajat će do 30. studenog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara