Uragan Maria obrušio se na Portoriko, čupa drveće, kida i nosi sve pred sobom

Uragan Maria obrušio se na Portoriko, čupa drveće, kida i nosi sve pred sobom

Screenshot: Twitter

URAGAN Maria obrušio se na Portoriko olujnim vjetrom i obilnom kišom nakon što je poharao američke Djevičanske otoke i usmrtio najmanje dvije osobe u francuskim Antilima.

"Iznimno opasan" uragan koji oscilira između 4. i 5. (maksimalne) kategorije pogodio je Portoriko, 35 kilometara južno od glavnog grada San Juana, priopćio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Maksimalni udari vjetra dosežu 250 kilometara na sat, a oluja se u smjeru sjevera kreće brzinom od 17 km/h. 

Najsnažniji uragan u posljednjih 85 godina u Portoriku

Ako zadrži snagu, Maria će biti najsnažniji uragan zabilježen u Portoriku u zadnjih 85 godina, otkako ga je 1932. pogodio uragan 4. kategorije.

Tijekom dana će prijeći preko tog američkog arhipelaga i sjevernim dijelom Dominikanske republike, kažu u centru.

Na Svetom Križu, jednom od američkih Djevičanskih otoka, vjetar je puhao 170 km/h s naletima od 220 km/h, stajalo je u prethodnom izvješću NHC-a dok je oko uragana bilo 55 kilometara od otoka.

Na Svetom Ivanu, drugom američkom Djevičanskom otoku, Maria je savijala stabla i izazvala materijalnu štetu, zasad bez žrtava. 

Na Djevičanskim otocima uveden policijski sat

"Policijski sat uveden je na susjednim britanskim Djevičanskim otocima", rekao je premijer Orlando Smith. Taj arhipelag još se oporavlja od uragana Irme koji je usmrtio devet osoba. Otada je više od 1300 britanskih vojnika raspoređeno na Karibima.

"Čini se da britanski Djevičanski otoci neće biti jednako teško pogođeni kao ranije", ocijenio je u srijedu na BBC-ju britanski državni tajnik za vanjske poslove Alan Duncan.

Uragan Maria odnio najmanje dva života

Uragan Maria ranije je pogodio francuske Antile, posebice Guadalupe gdje su poginule najmanje dvije osobe, a dvije se smatraju nestalima, kao i Dominiku koja je posve opustošena.

Ta planinska zemlja od 72.000 stanovnika doživjela je velika razaranja kasno u ponedjeljak.

"Do sada smo izgubili sve što se novcem može kupiti i zamijeniti", napisao je premijer Dominike Roosevelt Skerritt na Facebooku ranije u utorak i dodao: "Ali sada strahujemo od tjelesnih ozljeda i mogućih smrti koje bi mogle nastati nakon odrona tla zbog stalnih kiša". 

Sedmi uragan ove sezone

Jedna je osoba poginula pri padu stabla, a dvije su nestale na francuskom otočju Guadalupe, objavile su lokalne vlasti i objasnile da žrtva nije poštovala naredbe da ostane u skloništu. Neke su kuće ostale bez krovova, ceste su zakrčene srušenim stablima, 80.000 kućanstava je bez struje i poplavljena su obalna područja.

Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije - nakon Harveyja, Irme i Josea. Svi ovi podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu koja je otprilike tek na polovici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara