Ured Predsjednika: Izjava Jadranke Kosor "jeftino skupljanje političkih poena"

URED predsjednika Republike današnju je reakciju potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor u kojoj je odbacila izjavu predsjednika Stjepana Mesića da "Hrvatska i Crna Gora nikad nisu ratovale" ocijenio "jeftinim skupljanjem političkih poena".

"Bilo bi dobro kada bi se potpredsjednica Vlade i kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Republike Jadranka Kosor najprije informirala, pa tek onda komentirala izjave", stoji u prioćenju iz Ureda predsjednika.

U priopćenju se tvrdi da je predsjednik Mesić rekao kako "Hrvatska nikada nije ratovala s Crnom Gorom ni sa Srbijom do ovoga rata, koji je izazvao Milošević".

"Predsjednik je to izjavio u kontekstu europske suradnje, govoreći o tome da - ako su u udruženoj Europi Francuska i Njemačka mogle otvoriti granice i surađivati, pa čak i prednjače u demokraciji i u europskom udruživanju - možemo to i mi", stoji u priopćenju koje je potpisala pročelnica Odjela za informiranje Ureda predsjednika Danijela Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također se kaže da su "crnogorski političari svoje isprike kazali upravo na sastanku s predsjednikom Mesićem, i to Milo Đukanović u Dubrovniku 2000., a predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović nakon sastanka s predsjednikom Mesićem u Beogradu 2003., što je potpredsjednica Vlade Kosor i osudila govoreći u ime HDZ-a".

Ured predsjednika ocjenjuje kako "u tom kontekstu i ne čudi izjava političarke koja tada nije razumjela dalekosežnost izgovorene isprike, kao što ni danas očito ne razumije proces europskog ujedinjavanja i paralele koju je predsjednik Mesić povukao uzimajući za primjer Francusku i Njemačku te Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru".

"Skupljanje političkih poena na tobožnjoj brizi za dostojanstvo branitelja nije ništa drugo nego jeftino prikupljanje poena u predizbornoj kampanji, a ovaj klasični primjer zamjena teza je naprosto podcjenjivanje birača", stoji u priopćenju.

Potpredsjednica Vlade i ministrica hrvatskih branitelja Jadranka Kosor danas je "odlučno" odbacila Mesićevu izjavu kako "Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale". "Odlučno odbacujem izjavu predsjednika Mesića koja znači pokušaj revizije Domovinskog rata, koji je bio obrambeni, pravedan i osloboditeljski", stoji u priopćenju ministrice Kosor. Dodala je kako je poznato da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije u kojoj su sudjelovale srpske i crnogorske snage te JNA. "Kad bi sve bilo tako kako kaže predsjednik Mesić, zašto su se onda neki crnogorski političari ispričali Hrvatskoj? I oni su priznali ono što predsjednik Hrvatske negira", stoji među ostalim u priopćenju Jadranke Kosor.

Predsjednik Mesić je navedenu izjavu dao u subotu nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Miodragom Vlahovićem, govoreći o dobrobiti koju donosi ujedinjavanje Europe. "Ako su mogli Nijemci i Francuzi, nakon toliko ratova u svojoj povijesti, otvoriti granice i surađivati, pa čak i prednjače i u demokraciji i u europskom udruživanju, onda možemo i mi, koji nikad nismo ratovali na ovom prostoru. S Crnom Gorom nikad nismo ratovali", rekao je Mesić. Dodao je kako "Hrvatska ni sa Srbijom nije ratovala, osim ovog zadnjeg rata, koji je izazvao Milošević".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara