Ured predsjednika: Tedeschi kao irski diplomat može raditi kao savjetnik

Ured predsjednika: Tedeschi kao irski diplomat može raditi kao savjetnik

Tekst: I. Ćimić
Foto:Neja Markičević (Cropix)

EMIL TEDESCHI prije nekoliko dana imenovan je članom gospodarskog tima predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, iako je aktivni diplomat strane zemlje odnosno počasni konzul Republike Irske u Hrvatskoj. Zanimljivo je napomenuti kako Irska u Hrvatskoj nema veleposlanika, već poslove preuzima veleposlanik u Ljubljani.

Inače, titula počasnog konzula koju ima Tedeschi vezana je uz jačanje prije svega gospodarskih i kulturnih veza Hrvatske i Irske, pa se postavlja i opravdano pitanje sukoba interesa s njegovim radom u Uredu Predsjednika. No s Pantovčaka, kažu kako nema ništa sporno u imenovanju Tedeschija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ured Predsjednika je upoznat s činjenicom da je gosp. Tedeschi počasni konzul Irske u RH, ali s obzirom na obveze koje gosp. Tedeschi ima kao počasni konzul i na obaveze koje će imati u savjetu predsjednika Republike za gospodarstvo nema sukoba interesa u ovom konkretnom slučaju", odgovoreno nam je iz Ureda predsjednika Ive Josipovića.

Inače ovo nije jedini slučaj da su strani diplomati bili uključeni u predsjednički tim jer je poznat slučaj financijske savjetnice bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, Štefanije Balog koja je bila počasni konzul Sultanata Oman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara