Ured za socijalno partnerstvo i HUS osudili blokadu sinjske tvornice "Dalmatinka"

BLOKADA sinjske tvornice konca "DalmatinkaNova" je protuzakonita i predstavlja ugrožavanje prava na rad zaposlenih radnika, zaključili su na današnjem sastanku predstavnici Vladina Ureda za socijalno partnerstvo i Hrvatske udruge sindikata (HUS).

Bivši radnici tvrtke "Dalmatinka", koji su tijekom stečajnog postupka ostali bez posla pa su poslani na Hrvatski zavod za zapošljavanje, blokiraju od ponedjeljka ulaz u tvornicu tražeći isplatu zaostalih plaća i otpremnina.

Od ukupno 852 radnika sinjske "Dalmatinke", koja je lani u rujnu prodana talijanskom kupcu, zaposleno je ostalo 420 radnika, a ostali su završili na burzi rada. Ukupna radnička potraživanja za sedam zaostalih plaća i otpremnine iznose 30 milijuna kuna.

Bivši radnici imaju pravo prosvjedovati i tražiti isplatu svojih potraživanja, no za ostvarivanje svojih prava moraju koristiti tijela stečajnog postupka koji se vodi na Trgovačkom sudu u Splitu, rekao je Vitomir Begović, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo.

"Blokada je protuzakonita i ima obilježja kaznenog djela", ocijenio je Begović najavivši mogućnost tužbe Uprave tvornice protiv prosvjednika za naknadu štete.

Dodao je da država nema nikakvih obveza u stečajnom postupku i ne može isplatiti potraživanja, već su za to nadležni Odbor vjerovnika i druga tijela u stečajnom postupku.

Voditelj ureda HUS-a u Splitu Jozo Marić rekao je kako su radnici, kada je otvoren stečaj, bili svjesni da će teško doći do svojih potraživanja jer je sva imovina tvrtke bila pod hipotekom države ili banaka, pa je prodaja talijanskom kupcu bilo jedino kvalitetno rješenje.

Sada u tvrtki radi 420 ljudi koji redovito primaju plaću, a na novim programima planira se zaposliti dodatnih 80, kazao je Marić optuživši Stožer za zaštitu potraživanja bivših radnika, koji je organizirao blokadu, za obmanjivanje radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara