Urednik Jyllands-Postena prije tri godine odbio "uvrjedljive" karikature Isusa

DANSKI list Jyllands-Posten, koji je prvi objavio karikature proroka Muhameda uvrijedivši muslimanske vjernike diljem svijeta, prije tri godine odbio je danskog karikaturista koji je uredniku lista Jensu Kaiseru ponudio crteže u kojima ismijava Isusa, ocijenivši ih preuvrjedljivima za objavljivanje, rekao je u srijedu novinarima autor spomenutih karikatura Christoffer Zieler.

"Moje karikature, za koje su svi kršćani kojima sam ih pokazao rekli kako u njima nema ničeg uvrjedljivog, urednik Jyllands-Postena odbio je s objašnjenjem da bi vjerojatno čitateljima njegova lista općenito, a ne samo kršćanima, bile uvrjedljive", stoji u e-mailu što ga je Zieler poslao danas agenciji Reuters.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, bivši urednik nedjeljnog izdanja Jyllands-Postena Jens Kaiser za Reuters je rekao da je spomenute Zielerove karikature Isusa prije tri godine odbio samo zato što su bile loše.

"Kad sam ih pogledao, shvatio sam da nisu baš zanimljive i tada uopće nisam zamijetio njihovu navodnu provokativnost", rekao je. "Pogriješio sam što karikaturistu tada nisam rekao ono što sam uistinu i mislio: karikature su vam loše i glupe. No bio sam blag i odbio ih s obrazloženjem kako bi bile uvrjedljive za neke čitatelje našeg lista", rekao je Kaiser. "Mislim da bi karikature možda i uvrijedile neke čitatelje, no samo zbog toga što su bile glupe", objasnio je Kaiser.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara