"Urnebesna" Kay nakon svakog smijeha pada u nesvijest

"Urnebesna" Kay nakon svakog smijeha pada u nesvijest

STUDENTICA Kay Underwood pravi je primjer kako smijeh nije lijek za sve jer boluje od katapleksije, odnosno, svakim jakim izražavanjem emocija njeni mišići otkazuju i tada pada u nesvijest.

Dvadesetogodišnja Kay izbjegava svako uzbuđenje, bijes, strah ili iznenađenje jer kolaps nastupa trenutno. Paraliza svih mišića traje kratko, no iako se ne može pomaknuti, ona pritom sve čuje. Katapleksija joj je dijagnosticirana prije pet godina, a sama kaže kako joj je rekord padanja u jednom danu iznosio 40.

Nakon pada na stepenicama starica ju lupila po glavi

"Ljudima je vrlo čudno kada mi se dogodi i nije uvijek lako objasniti što mi se događa, posebice neznancima koji se u tome trenutku nađu pored mene", izjavila je Kay za Telegraph te nadodala: "jednom sam kolabirala na stepenicama, a gospođa u prolazu udarila me po glavi govoreći kako trebam paziti gdje padam".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz katapleksiju, boluje i od narkolepsije (nekontroliran san)

Mlada studentica naučena je živjeti s tim poremećajem iako nikada ne zna kada će joj tijelo otkazati poslušnost. Osim katapleksije, Kay Underwood boluje i od narkolepsije zbog koje ne može kontrolirati spavanje i moguće je da zaspi bilo gdje bez upozorenja.

"Već sam naučila padati u udoban položaj i pronaći nešto na što se mogu nasloniti", kaže Kay. Trenutno ne postoji nikakav lijek koji bi pomogao tim pacijentima, ali se na tome, naravno, radi. Ovakva su stanja izuzetno teška za oboljele osobe jer su često neprihvaćeni u društvu, imaju velikih poteškoća sa zaposlenjem i ljuti su sami na sebe iako ne mogu utjecati na posljedice bolesti.

V.M.
Foto: worldofstock.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara