URSH osuđuje sindikate koji su prozivali Liječnički sindikat

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) osudila je danas "insinuacije i neistine" koje su predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske iznijeli na konferenciji za novinare održanoj 12. siječnja.

Čelnice tih sindikata tada su prozvale Hrvatski liječnički sindikat (HLS), koji je član URSH-a, zbog opstrukcije Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje i pokušaja da "pod svaku cijenu" legalizira nezakoniti Strukovni kolektivni ugovor za liječnike i stomatologe.

URSH u priopćenju ističe da se sporna pitanja iz bilo kojeg područja trebaju rješavati prvenstveno socijalnim dijalogom uz poštivanje zakona i propisa.

URSH podržava odluku HLS-a o nesudjelovanju na referendumu o prihvaćanju GKU-a za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, s odredbom o doprinosu solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
GKU nije u skladu s odredbama Zakona o radu jer članovi sindikalnog pregovaračkog odbora nisu imali punomoć ostalih sindikata u zdravstvu za njegovo potpisivanje.

Time su izravno oštećena dva sindikata iz djelatnosti zdravstva koji djeluju unutar URSH-a - Sindikat fizioterapeuta i radnih terapeuta Hrvatske i Sindikat radnika hitne pomoći Hrvatske, tvrdi se u priopćenju.

Njima je, kao reprezentativnim predstavnicima tih struka unutar zdravstvene djelatnosti, uskraćeno pravo potpisivanja GKU-a, što znači i uskraćivanje prava na (značajan) dio novčanih sredstava iz doprinosa solidarnosti, napominje URSH.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara