Uručeno Havelovo priznanje predsjednici Saveza Čeha Hrvatske

NOVI češki veleposlanik u Hrvatskoj dr. Peter Burianek posjetio je danas središte češke manjine u Hrvatskoj Daruvar i predsjednici Saveza Čeha u Hrvatskoj Leonori Janoti dodijelio Medalju za zasluge za Republiku Češku, kojom ju je odlikovao predsjednik Vaclav Havel.

Visoko državno odlikovanje Leonori Janoti dodijeljeno je za požrtvovni dugogodišnji rad u Savezu Čeha u Hrvatskoj i iznimnu angažiranost u tamošnjem manjinskom češkom školstvu te za doprinos Saveza Čeha u produbljivanju odnosa između dviju država.

Primivši priznanje, Leonora Janota je naglasila da to nije samo priznanje njoj, nego i svim njezinim suradnicima, Savezu Čeha, svim češkim ´besedama´ i školama.

Veleposlanik Burianek je rekao da je s predsjednikom Havelom obišao gotovo sve češke manjine u svijetu, ali da takvo poznavanje češkog jezika i kulture kao u Daruvaru ne postoji nigdje, dodavši da je to nešto posebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi češki veleposlanik u Hrvatskoj za vrijeme boravka u Daruvaru, među ostalim, posjetio je češki dječji vrtić, te se upoznao s radom Osnovne škole Jana Amosa Komenskog. Istaknuo je da će u svom mandatu nastaviti sve dobre projekte suradnje koje je pokrenuo bivši veleposlanik Jiri Kudela. Posebno je izdvojio dosadašnju dobru suradnju češkog ministarstva vanjskih poslova i školstva s manjinom u Hrvatskoj.

Veleposlanik Burianek sastao se i s daruvarskim gradonačelnikom Zvonkom Cegledijem, a obišao je izložbu o 200-godišnjoj povijesti češke manjine u Hrvatskoj.

U sklopu Saveza Čeha u Hrvatskoj djeluje 24 manjinske udruge - ´besede´.



Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara