Uskok je godinu dana prisluškivao Rimac. Otkriveno kako je pronašla bubu u autu

Uskok je godinu dana prisluškivao Rimac. Otkriveno kako je pronašla bubu u autu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

JOSIPA RIMAC, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, prvoosumnjičena je u slučaju u kojem ju se tereti za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja te davanje i primanje mita a sve ono za što je osumnjičena počinila je od početka 2019. pa do svibnja 2020. godine. Jučer joj je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Rimac je svoj politički utjecaj i poziciju koristila kako bi one na stranačkoj hijerarhijskoj ljestvici ispod sebe navela da naprave nešto čime bi se pogodovalo trećim osobama. Za takvu “pomoć” od poduzetnika kojima je “pomagala” tražila je novac pa čak i da se na njezino ime prepiše građevinsko zemljište.

Sve ono za što je osumnjičena počinila je od početka 2019. pa do svibnja 2020. godine, pri čemu se s nekim suosumnjičenicima sastajala i tijekom koronakrize. A sve to vrijeme USKOK ju je, po svemu sudeći, tajno pratio i prisluškivao, piše Večernji list.

I tko zna do kada bi to tajno praćenje potrajalo i što bi se još doznalo da Josipa Rimac, kako je Večernjem listu neslužbeno potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, prije neki dan u svojem vozilu nije otkrila “bubu”. S “bubom” je otišla u policiju, što je bio znak da je akcija otkrivena, pa su u petak uhićeni i ona i njezini suosumnjičenici. 

Kako je otkrila "bubu"?

Istražitelji su u njezin automobil ubacili "bubu" te su tako snimali sve njezine razgovore u automobilu. Navodno je upravo u tim razgovorima pribavljeno najviše inkriminirajućeg dokaznog materijala. Vjerojatno bi se, kako smatraju istražitelji na temelju "poslova" koje je započela, prikupilo i još više da sredinom tjedna nije došlo do nepredviđenog razvoja situacije. 

Josipa Rimac navodno je imala stručne osobe koje su joj i ranije obavljale "antiprislušni" pregled vozila i prostorija u kojima boravi. Tako su ovoga puta pronašli "bubu", doznaje Jutarnji.

Vrlo vjerojatno službene osobe kojima je prijavila pronalazak nisu ni znale da se radi o prislušnim uređajima koje su joj uz potrebne sudske naloge ubacili njihovi kolege. No istražitelji koji su radili na slučaju odmah su shvatili da su njihove mjere kompromitirane te da odmah moraju krenuti s realizacijom akcije s do tada prikupljenim materijalima. 

Tako su u četvrtak ishođeni nalozi za pretrese, napravljena je priprema akcije u čiju se realizaciju krenulo u petak ujutro kada su počela uhićenja osumnjičenih u Zagrebu i na području Dalmacije.

Osumnjičena je, među ostalim, za pogodovanje poduzetnicima Milenku Bašiću, Draganu Stipiću, Anti Sladiću i Josipu Ravliću u poslovima s vjetroelektranama i poljoprivrednim poticajima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara