USKOK optužio trinaestoricu za krijumčarenje sirove kave

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) potvrdio je danas da je podigao optužnicu protiv 13 osoba zbog krijumčarenje više od dvije tisuće tona sirove kave, čime je oštećen državni proračun za više od 15 milijuna kuna.

Među optuženima je i pomoćnik ravnatelja Carinske uprave zadužen za suzbijanje krijumčarenja i analitiku Robert Matijević kojeg se tereti za nesavjestan rad u službi.

Prvo i drugooptužene Dobrislava Rakića i Igora Turca terete se da su od siječnja 2001. do rujna 2002. organizirali skupinu krijumčara kave.

U USKOK-u tvrde da je drugooptuženi ilegalno uvezao više od dvije tisuće tona sirove kave koju je uskladištio u skladištima svoje tvrtke TLT u Sesvetama zajedno s legalno uvezenom kavom. Nakon toga, Rakić je organizirao da ostali optuženi preko svojih tvrtki ispostavljaju lažne otpremnice i račune o navodnim isporukama kave.

Na taj su način, tvrde u USKOK-u, legalizirali ilegalno uvezenu kavu. Pri tom su izbjegli plaćanje 225 tisuća kuna carine i više od 10 milijuna kuna trošarina, te omogućili tvrtki optuženog Turca neosnovani povrat PDV-a u iznosu većem od 4,7 milijuna kuna. Državni je proračun tako, prema USKOK-u, oštećen za više od 15 milijuna kuna.

Uz optužnicu, USKOK je od suda zatražio zabranu raspolaganja imovinom i novčanim sredstvima na računima tvrtki optuženika preko kojih je krijumčarena kava.

Optužene se tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, izbjegavanje carinskog nadzora i zlouporabe u gospodarskom poslovanju.

Pomoćnik ravnatelja Carinske uprave Matijević optužen je da nije poduzeo dodatnu kontrolu kada je nadzirao poslovanje tvrtke TLT povodom zaplijene oko 20 tona kave otkrivene u jednom kamionu i 140 tona u jednom skladištu. U USKOK-u tvrde da je Matijević, iako upozoren u postojanje sumnje da je riječ o ilegalno uvezenoj kavi, ustvrdio da poslovna dokumentacija odgovara pronađenoj robi te da se zaplijenjena kava može vratiti vlasniku.

Kriminalistička obrada započela je u srpnju prošle godine, a u prosincu je policija podnijela kaznene prijave. Nakon tromjesečne sudske istrage USKOK je početkom ožujka podigao optužnicu.

(Hina) so so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara