Uskok pokrenuo istragu protiv tri tvrtke i 15 osoba zbog utaje poreza

Uskok pokrenuo istragu protiv tri tvrtke i 15 osoba zbog utaje poreza
Foto: FAH

USKOK je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv 15 osoba i tri tvrtke koje terete da su se udružili zbog više slučajeva utaje poreza kojima je proračun oštećen za najmanje 7,2 milijuna kuna.

Višemjesečnu akciju vodila je bjelovarsko-bilogorska policija u suradnji s Ravnateljstvom policije i u koordinaciji Uskoka te Samostalnog sektora za financijske istrage Ministarstva financija.

Istražni zatvor

Za 14 osumnjičenih Uskok je od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičeni izbjegavali obračunavanje i plaćanje poreza na dodanu vrijednost. Neistinitim iskazivanjem poslovnih događaja i knjiženjem nevjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije organizirali su nabavu robe od dobavljača iz Slovenije i drugih članica EU-a koristeći se odredbom Zakona o PDV-u prema kojoj trgovačka društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica Unije nisu dužna platiti PDV prilikom stjecanja robe, nego su odgovarajući iznos tog nameta dužna obračunati, prijaviti i platiti tek prilikom prodaje robe u Hrvatskoj.

Izbjegavali PDV

Tako uvezenu robu, pojašnjava policija, prodavali su raznim takozvanim nestajućim trgovcima te na taj način izbjegavali plaćanje PDV-a.

Za sada je kriminalističkim istraživanjem policija utvrdila da su osumnjičene osobe oštetile državni proračun za najmanje 7,2 milijuna kuna te u jednakom iznosu sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist.

U koordiniranoj akciji kodnog naziva 'Zeko' uhićeno je ukupno 15 osoba s području Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca, pretraženo je više poslovnih i drugih prostora te je pronađena razna poslovna dokumentacija, pečati trgovačkih društava, mobilni telefoni, računala, novac i bankovne kartice, opojna droga i nelegalno oružje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara