USKOK premijerno na splitskom sudu - suđenje za krađu skupocjenih automobila

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu danas je počelo suđenje u kaznenom postupku u kojem se prvi put optužnica temelji na Zakonu o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), a podignuta je protiv organizirane grupe za krađu automobila visoke klase ukupno procijenjenih na gotovo miljun kuna.

Za krađu automobila visoke klase optuženi su kao vođa Marinko Petrović (25) iz Mostara, zatim Vjenceslav Sabljo (23) iz Posušja, mlađi punoljetnik Božo Tokić (19) iz Rakitna Vrpolja i Mato Jakovljević (20) iz Posušja, svi s dvojnim državljanstvom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na optuženičkoj klupi danas su se našla samo dvojica okrivljenika Petrović i Tokić, dok je za ostalom dvojicom raspisana tjeralica i njima se sudi u odsutnosti.

Prema optužnici, njih se četvoricu tereti da su tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2002. na području Makarske, Omiša, Splita i Kaštela dogovarali i krali automobile marke "mercedes", "golf" i "audi" i odvozili ih preko ilegalnog graničnog prijelaza do Posušja. Petrović i Tokić su vozili ukradene automobile, a Jakovljević im je u autu bio "prethodnica" i mobitelom ih upozoravao na policijske ophodnje. U Posušju je Petrović vozila predavao Sablji, a ovaj ih isplaćivao po dogovorenoj cijeni: Tokiću i Jakovljeviću 500 do 800 njemačkih maraka, a Petroviću 1000 do 1200 maraka po automobilu. U spomenutom razdoblju optuženi su oduzeli 17 automobila, čija je vrijednost procijenjena na 979 tisuća kuna. Uhićeni su 24. listopada u Vinjanima Gornjim i od tada su Petrović i Tokić u pritvoru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je zastupnik optužbe, zamjenik ravnatelja USKOK-a u Splitu Michelle Squiccimmaro pročitao optužnicu, Petrović je izjavio kako priznaje da su otuđivali aute, ali da se ne osjeća krivim za navode optužnice koji ga terete za organizaciju grupe koja je počinila ta djela. Tokić je kazao da se ne osjeća krivim niti za jedno djelo.

Na današnjem ročištu svjedočilo je pet svjedoka, osoba kojima su otuđeni automobili, a među njima je bio i predsjednik Općinskog suda u Splitu Vlado Madunić, kojemu je ukraden "mercedes". Madunić je kazao da su ga mjesec dana nakon nestanka automobila nazvali iz Policijske postaje Posušje te mu vratili aktovku koja je bila u automobilu, a u kojoj su bili svi dokumenti osim vozačke, knjižice vozila i sudačke iskaznice. Svi svjedoci izjavili su da ustraju na imovinsko-pravnom zahtjevu za naknadu štete. Jedan od svjedoka Damir Zukić iz Makarske kazao je da na temelju svojih saznanja i privatne istrage zna da ta dvojica koja su na optuženičkoj klupi nisi ključne osobe u tom slučaju, te da su u karici iznad njih dvojica koja su u bijegu.

Sljedeće je ročište zakazano za 24. lipnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara