USKOK se pere: Za Mamićev bijeg nismo krivi mi nego sud

USKOK se pere: Za Mamićev bijeg nismo krivi mi nego sud
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

IZ USKOKA su se oglasili o, kako kažu, medijskim napisima da su oni odgovorni za bijeg Zdravka Mamića iz Hrvatske uoči izricanja nepravomoćne presude.

Poručili su kako je Mamiću sud na prijedlog obrane ukinuo istražni zatvor koji je zamijenio jamstvom i mjerama opreza te kako su i to jamstvo i mjere opreza naknadno ukinuti. Dodali su kako su se oni na te odluke žalili, ali kako je sud odbio njihove žalbe kao i da je sud odbio prijedlog USKOK-a za određivanje mjere opreza kojom bi se Zdravku Mamiću zabranilo obavljanje svih poslova u GNK Dinamo.

Dodali su i kako tijekom postupka nisu postojale posebne okolnosti koje bi upućivale na to da bi Mamić mogao pobjeći na temelju kojih bi predložili mjere opreza koje bi to spriječile.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Sud ukinuo odluku o istražnom zatvoru

"Povodom medijskih napisa o tome da je državno odvjetništvo odgovorno za bijeg Zdravka Mamića iz Hrvatske uoči izricanja nepravomoćne presude, radi točnog informiranja javnosti objavljujemo sljedeće priopćenje.

U kaznenom predmetu protiv okrivljenika Zdravka Mamića, u srpnju 2015. godine kada je bio uhićen, na prijedlog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kao nadležnog državnog odvjetništva, bio mu je određen istražni zatvor na temelju dvije zakonske osnove za koje su tada bile ispunjenje pretpostavke. Naime, istražni zatvor mu je bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Potom je na prijedlog obrane istražni zatvor zamijenjen jamstvom i mjerama opreza, a u daljnjem tijeku postupka su jamstvo i mjere opreza ukinuti. USKOK se na odluku nadležnog suda kojom su ukinute prethodno određene mjere opreza žalio, međutim sud je žalbu USKOK-a odbio. Osim toga, sud je odbio i prijedlog USKOK-a za određivanje mjere opreza kojom bi se Zdravku Mamiću zabranilo obavljanje svih poslova u GNK Dinamo.

Tijekom postupka nisu postojale osobite okolnosti koje bi upućivale da će Zdravko Mamić pobjeći, na temelju kojih bi USKOK sudu predlagao određivanje mjera opreza protiv okrivljenog Zdravka Mamića, koji nije imao obvezu prisustvovati izricanju prvostupanjske sudske presude pred Županijskim sudom u Osijeku", poručili su iz USKOK-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara