Uskoro eleborat o prometnim vezama Hrvatske i Slovenije

DO KRAJA siječnja iduće godine prometni i urbanistički eksperti eleborirat će rješenja za povezivanje cestovnih pravaca duž granice Slovenije i Hrvatske.

Takav je dogovor postignut na sastanku održanom u srijedu u Hajdini u Sloveniji. Kako su nakon sastanka izjavili državni tajnik u slovenskom ministarstvu okoliša i prostora Jože Novak i savjetnik u hrvatskom ministarstvu prometa Darko Mlinarić, višegodišnje naporno usklađivanje prometnih veza posljedica je neusklađenih urbanističkih planova dviju država, a sada su dorađena zajednička rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Buduća cestovna veza dviju država u Istri tako će se sjeći na graničnom prijelazu Kaštel/Dragonja, a na slovenskoj će strani prolaziti kroz Šmarno do Kopra.

Što se tiče veze Rijela-Ljubljana i Rijeka - Trst, dogovoreno je da će za oba smjera biti napravljena jedna autocesta od Rijeke do graničnog prijelaza Jelšane, mimo Ilirske Bistrice prema Pivki.

Što se tiče najvećeg slovensko-hrvatskog prijelaza Bregana/Obrežje zajednička je ocjena da je gradnja autoceste u intenzivnoj fazi. Bilo je riječi i o gradnji cestovne veze Zagreb-Maribor, te obnovi ceste na pravcu Novo Mesto - Metlika - Karlovac. Izrada koncepta željezničke mreže u početnoj je fazi, a prijedlog je da se željeznička pruga između Zagreba i Ljubljane, te prema ostalim europskim gradovima modernizira i osposobi za vlakove velikih brzina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara