Uskoro kritičko izdanje prve hrvatske gramatike Bartol Kašić

PRVA gramatika hrvatskoga jezika, koju je objavio Bartol Kašić u Rimu 1604., nakon tri pretiska dobit će nakon nekoliko godina rada 2004. kritičko i jubilarno izdanje, koje će ići ukorak s kritičkom filologijom u svijetu, piše najnoviji broj tjednika za kulturu "Hrvatsko slovo".

Novo izdanje Kašićeve hrvatske gramatike imat će usporedno latinski i hrvatski naslov - Bartholomeus Cassius "Institutiones linguae Illyricae"; Bartol Kašić "Osnove hrvatskog jezika", piše lingvist Zvonko Pandžić, koji je priredio drugo izdanje te na hrvatski preveo i komentarima providio.

Prva gramatika hrvatskog jezika - 400 godina nakon prvotiska - zaslužila je novo, kako ističe Pandžić, prije svega kritičko izdanje.

Za razloge izdavanja, uz ino, navodi kako je to istaknuto djelo hrvatske kulturne povijesti s višestoljetnim utjecajem na gramatičare hrvatskog jezika, ali i jedno od najvažnijih djela bogate hrvatske pismenosti na latinskom jeziku. Osim toga to i druga Kašićeva djela uvelike su utjecala na standardizaciju hrvatskog jezika, napominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Pandžićevim riječima prvi i najvažniji cilj jest kritičko izdanje latinskoga teksta Kešićeve gramatike, jer će latinski tekst biti uspoređen s njegovim prijedlošcima, ponajprije s latinskom gramatikom portugalskoga isusovca Manuela Alvaresa iz 1572. i njezinim izdanjem iz 1637., koje je uz Kašićevu pomoć bio priredio Jakov Mikalja.

Pripremu kritičkog izdanja Kašićeve gramatike prati nekolicina uglednih stručnjaka s više europskih sveučilišta, a projekt provodi Sveučilište u Oslu u sklopu proučavanja i sistematizacije jezičnoga znanja misionara u čitavu svijetu. Cilj je toga projekta koordinirati i organizirati istraživački rad, s posebnim naglaskom na sustavnu proučavanju prvih gramatika i rječnika pojedinih naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara