Uskoro natječaj od 100 milijuna eura za istraživanje inovacija

Uskoro natječaj od 100 milijuna eura za istraživanje inovacija

Foto: FAH

USKORO će biti raspisan natječaj vrijedan 100 milijuna eura za istraživanje inovacija za nove proizvode u Hrvatskoj. Najavili su to ministar gospodarstva Tomislav Panenić i ministar pravosuđa Ante Šprlje nakon posjete gospodarstvenicima u Vrgorcu, javlja HRT.

Panenić i Šprlje na poziv Nezavisne liste mladih posjetili su Vrgorac i razgovarali o problemima u poslovanju najvećih poduzeća koja zapošljavaju većinu stanovništva na području Zabiokovlja. Tvrtku Krah, vinariju Pilač, Mesnu Industriju Pivac te pogon HEP-a u Vrgorcu posjetili su zajedno s Nikolom Grmojom i saborskim zastupnikom Mirom Buljom.

Ivica Vuković, direktor tvrtke "Krah", koja proizvodi plastične cijevi, požalio se  Paneniću da njegova tvrtka, koja izvozi 85% proizvodnje, ne može dobiti nikakav posao u Hrvatskoj. Proizvodimo cijevi za kanalizaciju i odvodnju voda koje se sada postavljaju na autocesti u Španjolskoj, naše cijevi su postavljene na autocestama u Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj, izvozimo za Englesku, a nismo ni metra cijevi postavili na Hrvatskoj autocesti, jer se natječajem pogodovalo proizvođačima iz inozemstva, rekao je.

Ministri su razgovarali i s Ivicom Mihaljevićem o problemima u vinarstvu, koje se bori s uvoznim lobijima. Neven i Miljenko Pivac, vlasnici Mesne industr5ije Pivac, u razgovoru s ministrima napomenuli su da imaju problema sa širenjem proizvodnje te upozorili da ih HEP ne prati u ulaganjima pa su prisiljeni sami graditi trafostanice. Dodaju da su dosad svih pet, nakon gradnje, darovali HEP-u i plaćaju mu struju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara