NASA na dramatičnoj konferenciji objavila novo veliko otkriće

NASA na dramatičnoj konferenciji objavila novo veliko otkriće

Foto: NASA/ESO

KAKO smo već pisali na Indexu (pogledajte ovdje), NASA je u ponedjeljak najavila da će u srijedu u 19 h po našem vremenu održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti veliko otkriće.

 NASA-inu press konferenciju moći ćete pratiti uživo na Indexu.

Rezultati studije bit će predstavljeni u prestižnom časopisu Nature pa do trenutka objave uobičajeno vrijedi strogi embargo na sadržaj vijesti. Stoga znanstveni novinari, iako znaju o čemu se radi, ne smiju izlaziti s pojedinostima otkrića. Informacije govore da vijest nikoga neće razočarati, naprotiv.

Budući da su u timu koji će sudjelovati u konferenciji za novinare najavljeni stručnjaci za traganje za egzoplanetima, mediji već danima nagađaju da se radi o važnom otkriću ekstrasolarnih planeta na kojima bi mogli postojati uvjeti povoljni za život..

Kako su do sada već pronađeni vrlo zanimljivi planeti koji oko matičnih zvijezda kruže u zoni Zlatokose, što znači da nije ni prevruće ni prehladno za postojanje tekuće vode, za očekivati je da će novo otkriće biti još zanimljivije, odnosno da će predstavljati još veću senzaciju.

Što su egzoplaneti i kako se traže?

Egzoplaneti su svjetovi koji kruže oko drugih zvijezda u svemiru. Kada su maleni, kameniti i kada se nalaze u zoni u kojoj na njima voda može postojati u tekućem obliku, posebno su interesantni za astrobiologe. Otkrivaju se na različite načine, uglavnom na temelju gravitacijskog utjecaja kojim, tijekom kruženja, uzrokuju jedva primjetan ples, odnosno teturanje matične zvijezde ili na temelju pada u jačini sjaja zvijezde izazvanim prelaskom planeta preko njezina diska. ESO ih otkriva na temelju prve metode, a Kepler na temelju druge.

Svi znanstvenici uglavnom se slažu da će otkriće života u svemiru, koje se očekuje tijekom ovog stoljeća, biti jedno od najvećih postignuća ljudskog roda u povijesti. Današnji rad vrlo vjerojatno predstavlja važan korak u toj potrazi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara