"Uskrsnica" u Mercatoru: Zbog nesposobne Uprave krešu se plaće za 15 posto

Tekst: P.Vidov
Foto: Arhiva

UPRAVA Mercatora donijela je odluku o smanjenju plaća za 15 posto direktorima i djelatnicima pratećih službi, službeno nam je potvrđeno iz Mercatorova Sektora za odnose s javnošću. Glasnogovornica Mercatora Lea Marcijuš naglašava kako će plaće djelatnika u Mercatorovim centrima i trgovinama u cijeloj Hrvatskoj ostati iste, a smanjenje će na svojoj koži osjetiti djelatnici svih sektora koji opslužuju maloprodaju.

Na ovakvu odluku se Uprava Mercatora, prema službenom objašnjenju, odlučila "kako bi u vrijeme recesije i otežanih uvjeta u maloprodaji osigurala stabilni tijek poslovanja, kontinuitet isplate plaća svim zaposlenicima i redovita podmirenja obveza prema svim poslovnim partnerima".

Bivši šefovi Getroa doveli Mercator na niske grane

No, pravi razlozi kriju se, uvjeravaju nas naši izvori, u nesposobnosti Uprave i poslovnih menadžera u Mercatoru da stabiliziraju poslovanje firme. Naime, nakon kraha trgovačkog lanca Getroa upravo je Mercator postao utočište raznim Getroovim menadžerima, pa je tako šef Uprave postao bivši prvi čovjek Getroa Hrvoje Štorga koji je u Mercator navodno doveo nezanemariv broj svojih kadrova.

Zadatak nove Uprave bio je ojačati Mercator novim idejama i podići promet koji je s obzirom na neke konkurentske lance vrlo slab. No, stanje Mercatorovih financija danas navodno izgleda gore nego ikad, a troškovi se "režu" otkazima i smanjivanjem plaća radnika, što se dosad, pod izgovorom recesije, već događalo u nekoliko navrata. Za poslovanje hrvatskog dijela Mercatora sve se više interesiraju i iz središnjice, a analiza ukupnog poslovanja pokazala je da je upravo hrvatski Mercator najslabija karika u ovom trgovačkom lancu.

Zbog toga je, tvrde naši izvori, Uprava Mercatora prisiljena na ovaj najnoviji korak, koji uključuje i smanjenje vlastitih plaća i plaća svojih najbližih suradnika. Sve se to odvija pod krinkom recesijske štednje, ali izvori iz Mercatora tvrde da su čelni ljudi hrvatskog Mercatora postali svjesni da im se fotelje opasno tresu pa im je ovaj potez zapravo zadnja nada da će uspjeti sačuvati svoje pozicije iako zbog njihove nesposobnosti, tvrde naši izvori, svi djelatnici Mercatora redovito ispaštaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara