Uspjeh mirovnog plana ovisi o Palestincima i Izraelcima

PALESTINCI i Izraelci moraju podržati mirovni plan za rješavanje krize na Bliskom istoku i biti spremni i na ustupke u tom procesu, kazao je u srijedu dužnosnik Ujedinjenih naroda Vijeću sigurnosti.

"Provedba mirovnog plana za Bliski istok neće biti laka, ali njegov cilj, pravedan i trajan mir u regiji, previše je važan stranama da bi ustuknule pred prvim poteškoćama", rekao je pomoćnik glavnoga tajnika UN-a za politička pitanja Danilo Tuerk, informirajući Vijeće sigurnosti o mirovnom procesu.

Mirovni plan za Bliski istok, iza kojega stoji tzv. četvorka, Sjedinjene Države, EU, UN i Rusija, traži istodobne napore Izraelaca i Palestinaca u rješavanju sigurnosnih, političkih, ekonomskih i humanitarnih pitanja na putu ostvarenja vizije dvije države, Izraela i Palestinske države koje žive jedna pokraj druge u miru i sigurnosti.

Američki predsjednik George W. Bush obećao je objaviti mirovni plan čim bude potvrđen novi palestinski premijer Mahmoud Abbas i njegova vlada.

Tuerk je rekao kako je provedba mirovnog plana jedina realna nada za zaustavljanje kruga nasilja i protunasilja u regiji suočenoj sa stalnim terorističkim napadima na Izraelce i produbljavanjem humanitarne krize na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

On je kazao kako će premijer Abbas (poznat i kao Abu Mazen), imati punu i aktivnu suradnju međunarodne zajednice kako bi suzbio terorizam i nastavio reforme palestinskih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će Abu Mazen dobiti ovlasti da nastavi i proširi palestinski reformski proces", kazao je on. "On mora dokazati da je vođa koji će palestinskom narodu osigurati transparentnu i učinkovitu vlast koju i zaslužuje. On također mora biti partner u miru Izraelu kojega trebaju".

Govoreći o obvezama Izraela Tuerk je rekao da u osiguravanju uspjeha nove palestinske vlade Izrael treba svesti na minimum posljedice svojih sigurnosnih mjera na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze ukidajući zatvaranje tih područja i zabranu kretanja.

"Treba pozdraviti nedavne izjave premijera Sharona u kojima podupire mirovni proces i u kojima priznaje da će Izrael možda trebati napraviti bolne ustupke uključujući uklanjanje nekih naselja na Zapadnoj Obali i Pojasu Gaze", rekao je on.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara