FOTO Ustaše prosvjedovali u Srbu, još nisu postavili ploču Francetiću, sve je puno policije

FOTO Ustaše prosvjedovali u Srbu, još nisu postavili ploču Francetiću, sve je puno policije

Foto: Pixsell/ Dino Stanin

U POVODU Dana ustanka 27. srpnja 1941., Savez antifašističkih boraca Republike Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Općina Gračac organizirali su narodni zbor kojim se obilježava taj dan i odaje počast ustanicima te civilnim žrtvama palim 1941. godine.
 
 
Na današnju proslavu Dana ustanka naroda Hrvatske u Srb su pozvani i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali nitko od njih neće doći, javlja Dnevnik.hr.
 
Surla: Nismo se borili za komunističku vlast nego protiv okupatora 
 
Prisutnima se obratio Milan Surla, borac 6. ličke divizije Nikola Tesla. "Čast mi je čestitati vam svima obljetnicu ustanka u Srbu. Većina nas nije išla u partizane da bi se borila za komunističku vlast već protiv okupatora", kazao je Surla i dodao da je antifašizam zajednički Hrvatima i Srbima.
 
U ime Antifašističke lige RH govor je održao Zoran Pusić. "U Srbu se dogodio masovni narodni ustanak potaknut strašnim zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinili nad stanovnicima ovog kraja. Ustanak su organizirali ljudi koji zaslužuju naše najdublje poštovanje jer su se suprotstavili fašizmu dok je on bio na vrhuncu", kazao je Pusić.
 
 
Kazao je kako je nedopustivo da premijer osniva povjerenstvo kako bi se odlučilo što učiniti sa pločom s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu.
 
Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske kazao je u Srbu planuo zajednički ustanak Hrvata i Srba protiv kvislinške okupacije.
 
"U Hrvatskoj su ugroženi i antifašizam i demokracija", kazao je Habulin.
 
 
Mesić: "Bijedni pokušaji pojedinih grupica pokušavaju omesti ovaj skup "
 
Nakon njega je govor održao bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.
 
"Drago mi je da sam ponovno ovdje s vama da obilježimo značajnu obljetnicu, jednu od najznačajnijih u našoj povijesti. Bijedni pokušaji pojedinih grupica pokušavaju omesti ovaj skup zbog čega smo pod snažnim policijskim nadzorom. Istinu se može neko vrijeme potiskivati, ali je se ne može pobijediti", kazao je Mesić.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Posljednji se obratio Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća.
 
"Hvala vam što ste došli da pokažete da štujete iste vrijednosti koje su štovali i ustanici. Od njih nećemo nikada odustati. Ustanak je nastao zbog strašnih zločina", kazao je Pupovac.
 
 
Ustaški prosvjednici: "Tko ne voli Hrvatsku neka ide iz nje"
 
U Srbu se okupili i protuprosvjednici naoružani transparentima s natpisima "Krvavi Srb" i "Tko ne voli Hrvatsku neka ide iz nje". Među njima je i Dražen Keleminec, predsjednik utohtone - Hrvatske stranke prava.
 
Udruga Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore (HAZUD) također organizira cjelodnevni program sjećanja na žrtve "o i oko tzv. Dana ustanka 27. jula/srpnja u Srbu".
 
 
Nakon molitve koju će u Gradskom parku održati don Anđelko Kaćunko, članovi udruge najavili su da će ponovno pokušati postaviti spomen-ploču na rodnu kuću ustaškog zapovjednika Jure Francetića u mjestu Prozor - Vivoze.
 
 
Podsjetimo, članovi HAZUD-a ploču su pokušali postaviti na Francetićevu rodnu kuću u mjestu Vivoze kod Otočca 1. srpnja, no policija je oduzela dvije ploče pronađene u automobilu trojice hrvatskih državljana starosti 40, 74 i 87 godina.
 
Vodstvo Grada Otočca poručilo je kako "ne želi ekstremizam" u gradu.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara