"Ustaške oznake na tamnoputim igračima NK Imotskog znače njihovo ultimativno poniženje"

MARGELOV institut priopćenjem se danas očitovao o pojavi ustaških simbola na dresovima NK Imotskog te o majicama čije se prodaja oglašava na stranicama torcida.org, a na kojima je istaknut natpis "Hajduk Jugend" ispisan na njemačkoj gotici.

Direktor instituta Alen Budaj u priopćenju ističe kako je događaj vezan uz drugoligaški nogometni klub NK Imotski uznemirio građanstvo, jer su se na službenim dresovima njihove momčadi pojavili simboli ustaškog zločinačkog režima, što je protivno hrvatskom zakonu i Ustavu.

"Ono što nas posebno zabrinjava jest sramotna činjenica da su oznake ustaške države, njenog grba i znakovlja prisiljeni nositi i tamnoputi igrači NK Imotskog. S obzirom da su "crnci" u rasnom zakonodavstvu tzv. NDH smatrani nearijevcima, tj. nižom rasom, nametanje pronošenja ustaških simbola na njihovim grudima danas znači ultimativno poniženje tih pojedinaca - i kao građana i kao sportaša" - napominje Budaj dodajući kako su tim tamnoputim nogometašima NK Imotskog na taj način povrijeđene njihove temeljne ljudske slobode i prava.

U pogledu majica s natpisom "Hajduk Jugend" koja stilski podsjeća na nacistički pokret "Hitler Jugend", a na kojima se nalazi lik nacističkog orla koji u kandžama umjesto svastike drži Hajdukov grb, Budaj također smatra kako se radi o predmetima čija je prodaja suprotna hrvatskim zakonima.

Poziv DORH-u, MUP-u i ostalima da sankcioniraju odgovorne

Budaj stoga poziva Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski nogometni savez i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da strogo sankcioniraju navedene i sve slične buduće pojave u Hrvatskoj.

Na kraju priopćenja Budaj podsjeća na riječi predsjednika Mesića izgovorene na komemoraciji jasenovačkim žrtvama 2006. godine: "Ako gradimo civiliziranu i demokratsku zajednicu, a to jest naš cilj, onda moramo znati da u društvo zemalja privrženih demokraciji i zasnovanih na standardima svojstvenima modernoj civilizaciji nikad nećemo ući koketirajući s ustaštvom, nacizmom ili fašizmom. Ponavljam, nikad!"

"Krajnje je vrijeme da se ovo upozorenje shvati ozbiljno" - zaključuje direktor Margelovog instituta Alen Budaj.

I.K.
Foto: NK Imotski

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara