Ustavna stručnjakinja o ZDS odluci: "Radi se o kvalitetnom dokumentu, pročitajte"

Ustavna stručnjakinja o ZDS odluci: "Radi se o kvalitetnom dokumentu, pročitajte"

Screenshot: YouTube, Facebook

ANDREJ Plenković jučer je, nakon što je HDZ-ovo vijeće za ustaše i partizane vijećalo godinu dana, javnosti na konferenciji obznanio kako je fašistički Za dom spremni zabranjen osim u nekim situacijama. Primjerice, kad se javlja u kontekstu komemoriranja poginulih HOS-ovaca u Domovinskom ratu.

Jučer cijeli dan stižu reakcije javnosti. Ustavna stručnjakinja Sanja Barić putem Facebooka je pohvalila dokument rekavši kako se  radi o "rijetko viđenom kvalitetnom dokumentu, rijetko kvalitetnog sadržaja, teksta i konteksta".

"Zbog velikog interesa, par crtica o danas donesenom DOKUMENTU DIJALOGA famoznog "Vijeća...":

NAČELNO

1. Molim vas sve, ali baš sve zainteresirane, nemojte stvarati mišljenja, komentirati ili na bilo koji način dovoditi u pitanje AKO NISTE pročitali.

2. Molim vas sve, od novinara preko političara do svekolike a zainteresirane javnosti: PROČITAJTE tih 33 stranice.

3. U svojstvu ustavnog pravnika, zatim građanina RH i, konačno, čovjeka mogu dati jedinstvenu ocjenu: radi se o rijetko viđenom kvalitetnom dokumentu, rijetko kvalitetnog sadržaja, teksta i konteksta.

4. Neobično rješenje, kojeg zovemo "službena tolerancija inače neustavne prakse" ustavnopravno je dozvoljeno, upravo zbog iznimno uskog i vrlo preciznog dosega. (Ne, nema učlanjenja u HOS kao "škuže" za korištenje neustavnog pozdrava...ni sličnih bedastoća koje se spominju u javnosti.)

NEKOLIKO KONKRETNIH NAPOMENA (IZDVOJENIH JER SU U POTPUNOSTI IZOSTALE IZ SVIH DOSADAŠNJIH MEDIJSKIH IZVJEŠTAVANJA)

1. Ukazano je na potrebu širokog građanskog obrazovanja, u smislu upoznavanja s Ustavom i njegovim temeljnim postulatima.

2. Ukazano je na potrebu široke edukacije sudbenih i upravnih tijela radi kvalitetne i ispravne primjene Ustava RH.

3. Ukazano je na potrebu ujednačavanja prakse i razvoj sposobnosti ispravnog tumačenja pravnih normi.

4. Iznad svega, ukazano je na nespornu potrebu i nesporan ustavni zahtjev demokratizacije političkih stranaka.

Netko od vas će pomisliti "zašto nam nije napisala više". Ovaj dokument je dragulj humanosti i majstorija mogućeg u nemogućim uvjetima, ako toga niste svjesni, žao mi je, ali pročitajte. Svaka stranica, svaka rečenica ima težinu.

Dopustite za kraj ovu paralelu (pretjeranu, ali plastičnu): kad čitate Ecovo "Ime ruže", možete samo letjeti i tražiti kraj tog povijesnog krimića. A možete i čitati sve, prateći uz krimi priču i silne literarno-filozofske digresije, metafore i alegorije. Ako pristupate DOKUMENTU DIJALOGA kao krimiću, gdje samo očekujete kraj, odgovore na "vaša" pitanja u crno-bijelom spektru, unaprijed ste osudili proces i dokument. Ako ga pak SAMO čitate, ali CIJELI, shvatit ćete. Bez straha, razumljiv je i nepravnicima", napisala je Sanja Barić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara