Ustavni sud: Hrvatska lutrija mora isplatiti "jack pot" od dva milijuna kuna i kamate

HRVATSKA lutrija morat će isplatiti "jack pot" Lota veći od dva milijuna kuna iz 1996. i zatezne kamate jer je Ustavni sud odbio ukinuti odluku Vrhovnog suda o obvezi Lutrije da isplati taj dobitak.

Hrvatska lutrija tvrdila je da sporni listić s uplaćenom dobitnom kombinacijom nije nikada stigao u njihov trezor i da prema pravilima igre Loto u tom slučaju nisu dužni isplatiti dobitak.

Vlasnik spornog dobitnog listića tužio je i dobio spor protiv Lutrije pred zagrebačkim Općinskim sudom 1997., a odluku su potvrdili Županijski i Vrhovni sud. Lutrija je potom podnijela ustavnu tužbu.

Ustavni sud je ocijenio da je između Hrvatske lutrije i kupca listića nastao ugovorni odnos u trenutku predaje listića, te je kupac time stekao status sudionika u nagradnoj igri.

Taj status stranka nije mogla izgubiti na temelju Pravila o igrama na sreću na koje se Lutrija poziva samo da ne isplati dobitak, stajalište je suda.

Utvrdivši da su nižestupanjski sudovi i Vrhovni sud donijeli zakonite presude, Ustavni sud je odbio tužbu Hrvatske lutrije s jednim glasom protiv. Sud je utvrdio da tim presudama nije povrijeđeno ustavno pravo Hrvatske lutrije na jednak pravni položaj na tržištu.

Iz ustavne tužbe i odluke suda ne vidi se tko je sretni dobitnik iznosa koji bi, sa zateznim kamatama za više od šest i pol godina, po grubim proračunima mogao biti veći od četiri milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara