USKORO OPŠIRNIJE NA INDEXU

Ustavni sud odbacio tužbe inicijativa "Narod odlučuje" i "Istine o Istanbulskoj"

Ustavni sud odbacio tužbe inicijativa "Narod odlučuje" i "Istine o Istanbulskoj"
Ilustracija: Ante Majic/HaloPix/PIXSELL

USTAVNI SUD u 8.30 je objavio odluku o tužbama referendumskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj". Kako stoji u odlukama, obje tužbe je odbacio.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer smatraju da je odluka vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" predala je žalbu Ustavnom sudu predlažući da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače iz njihove inicijative.

Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

Iako je odbacio zahtjeve referendumskih inicijativa, Ustavni sud je u jednoj od odluka detaljno objasnio postupak kontrole ispravnosti prikupljenih potpisa na koji su prigovarale referendumske inicijative.

Ustavni sud svoje je stavove detaljno obrazložio u odluci o Istanbulskoj, dok se u odluci o inicijativi Narod odlučuje poziva na prethodnu odluku.

Odluka Ustavnog suda by Index.hr on Scribd

Odluka Ustavnog suda by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara