Ustavni sud potvrdio stegovnu odgovornost šibenskog suca Igora Ninića

USTAVNI sud većinom je glasova danas potvrdio odluku Državnog sudbenog vijeća (DSV) o stegovnom kažnjavanju novčanom kaznom šibenskog istražnog suca Igora Ninića zbog neprimjernog ponašanja prilikom prometne nesreće.

Državno sudbeno vijeće je suca Županijskog suda u Šibeniku Igora Ninića u stegovnom postupku kaznilo uskratom trećine plaće tijekom šest mjeseci, što je najviša moguća novčana kazna, jer je Ninićevo odbijanje alkotesta ocijenilo kao neprimjerno ponašanje kojim je nanesena šteta ugledu suda i sudačke dužnosti.

Ninić je svoju žalbu temeljio na obrazloženju DSV-a da mu je spomenutu kaznu izreklo uzimajući u obzir, kao olakotne okolnosti, njegovo djelomično priznanje i ranije nekažnjavanje.

Vijeće šestorice Ustavnog suda za rješavanje žalbi DSV-a danas je Ninićevu žalbu odbilo, ocijenivši da olakotnih okolnosti nije bilo, odnosno da ih nije uzeo u obzir ni DSV izričući najtežu novčanu kaznu.

Vijeće šestorice u obrazloženju svoje odluke kaže kako suprotno DSV-u, Ustavni sud smatra da Ninić nije ni djelomično priznao počinjenje stegovnog djela, već samo jednu radnju, odnosno odbijanje alkotesta. Uz to, kaže se u obrazloženju odluke, Ninić tijekom postupka nije pokazao svijest da je svojim ponašanjem nanio štetu ugledu suda u kojem obnaša dužnost istražnog suca kao i ugledu sudačke dužnosti u cijelosti, niti je izrazio žaljenje zbog krajne neprofesionalnog ponašanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ninićeva opravdanja da nije pristao na alkotest jer nije bio pijan i da je bio pod stresom zbog svoje prve prometne nesreće, Sud smatra neuvjerljivim baš zato jer je riječ o istražnom sucu.

Nakon odluke Ustavnog suda o odbijanju Ninićeve žalbe, počet će izvršavanje stegovne kazne, odnosno smanjenje plaće za trećinu tijekom šest mjeseci.

Ninićeva žalba riješena je dan prije isteka roka.

Za razliku od donošenja odluka prilikom rješavanja ustavnih tužbi, kada je odluka donesena samo ako je podrže svi članovi Vijeća jednoglasno, kod rješavanja žalbi na odluke DSV-a Vijeće šestorice Ustavnog suda odlučuje kao drugostupanjski žalbeni sud i tada je za donošenje odluke dovoljna većina glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara