Ustavni sud ukinuo imunitet članovima DSV-a

Ustavni sud danas je članovima Državnog sudbenog vijeća (DSV) ukinuo imunitet, odnosno odredbu Zakona o DSVu koja im je taj imunitet omogućavala. L

Ustavni suci jednoglasno su, kao neustavnu, ukinuli zakonsku odredbu kojom je od 1993. uveden i uređen imunitet članova DSV-a.

Naime, Ustav u kojemu su izričito navedeni dužnosnici koji imaju imunitet nije predvidio to pravo i za predsjednika i članove DSV-a. Zaključili su da je osporenom odredbom zakonodavac neustavno proširio krug osoba koje imaju imunitet, pa je odredbu ukinuo.

Ustavni suci ustvrdili su i da se imunitet za članove DSV-a ne može izvesti niti iz članka Ustava kojim je uređen imunitet sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odluka o ukidanju imuniteta donesena je devet godina nakon što je Bjelovarčanin Anton Jelić podnio prijedlog za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti sporne odredbe i pet godina nakon što je Ustavni sud pokrenuo taj postupak.

Prema hrvatskom Ustavu, imunitet imaju saborski zastupnici, predsjednik Republike, suci i suci Ustavnog suda.

Ustavni suci ukinuli su i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o homologaciji vozila iz siječnja ove godine jer ga je donio ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo koji za to nije bio ovlašten. Odlukom suda Pravilnik prestaje važiti 1. lipnja ove godine.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara