Ustavni sud: Za ocjenu o dugotrajnosti postupka bitno i ponašanje stranke

USTAVNI SUD prihvatio je dvije ustavne tužbe zbog dugotrajnosti postupaka i dodijelio novčanu naknadu od pet, odnosno šest tisuća kuna, dok je treću odbio jer je stranka svojim ponašanjem pridonijela dugotrajnosti postupka.

Vijeće šestorice Ustavnog suda za rješavanje ustavnih tužbi odbio je zahtjev Zagrepčanina N.K., čiji radni spor traje pet i pol godina pred Općinskim sudom u Zagrebu, da se naredi donošenje prvostupanjske presude u najkraćem roku i dosudi novčana naknada zbog povrede prava na pravično suđenje u razumnom roku.

Ustavni sud utvrdio je da mu pravo na pravično suđenje nije povrijeđeno jer se radi o složenom sporu u kojem je održano osam ročišta i dva vještačenja. Sud je utvrdio i da je dužini trajanja postupka pridonio i sam tužitelj jer je više puta mijenjao tužbeni zahtjev.

U druga dva slučaja Ustavni je sud dosudio novčanu naknadu i nadležnim sudovima naredio da u najkraćem roku, a najkasnije za šest mjeseci, donesu presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novčana naknada od šest tisuća kuna dodijeljena je Domu zdravlja u Velikoj Gorici jer zagrebački Općinski sud nije donio presudu u četiri i pol godine, koje Ustavni sud uzima u obzir kod izračunavanja dugotrajnosti postupka, odnosno u devet godina od pokretanja parnice protiv dvije zagrebačke tvrtke zbog isporuke neispravne medicinske opreme i naknade štete. Općinski sud je bio neaktivan čak tri godine jer od studenoga 1997. do studenog 2000. nije poduzeo niti jednu radnju u postupku.

Podnositelju ustavne tužbe D.D iz Splita dosuđena je naknada od pet tisuća kuna jer tamošnji Općinski sud ni nakon pet godina, odnosno od 1994. kada je podnesena tužba protiv osiguravatelja radi naknade štete nastale u prometnoj nesreći, nije donio prvostupanjsku presudu.

Za Ustavni sud je relevantno razdoblje za određivanje dugotrajnosti sudskog postupka od studenog 1997. kada se Hrvatska ulaskom u Vijeće Europe obvezala na zaštitu prava na pravično suđenje u razumnom roku kao jedno od temeljnih ljudskih prava.

Ranije razdoblje ustavni suci uzimaju u obzir samo iznimno, u slučaju drastično dugih sudskih postupaka. Takva je do sada bila i praksa Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara