Ustavni sudac o masakru u Zagrebu: "Ništa od toga nije slučajno. Sustavno je"

Ustavni sudac o masakru u Zagrebu: "Ništa od toga nije slučajno. Sustavno je"
Sanjin Strukic/PIXSELL / Matija Habljak/PIXSELL

USTAVNI sudac Goran Selanec je na svom profilu na Facebooku objavio komentar na zastrašujuće šesterostruko ubojstvo koje se sinoć dogodilo u Zagrebu.

Selanec je jedan od najmlađih sudaca u povijesti Ustavnog suda, vrhunski stručnjak koji je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao i doktorirao pravo na uglednom Sveučilištu u Michiganu u SAD-u. Na Ustavnom sudu se već istaknuo s nekoliko izdvojenih mišljenja, suprotstavljajući se većini koju predvode provjereni kadrovi HDZ-a i SDP-a.

Stručnjak za ustavno i europsko pravo

Prije nego što je izabran za suca Ustavnog suda, radio je, između ostaloga, kao zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a i neovisno o tome znao je istupati u javnosti zalažući se za prava žena i manjina.

Selanec je od 2009. do 2012. radio kao nacionalni stručnjak za ravnopravnost spolova pri Mreži nacionalnih pravnih stručnjaka za ravnopravnost spolova Europske komisije, a 2012. postao je i prvi hrvatski predavač na Akademiji europskog prava - Europäische Rechtsakademie, koju je osnovala Europska unija.

"Ubojica je poslao poruku svima koji osjećaju potrebu da kazne žene"

Komentar Gorana Selaneca prenosimo u cijelosti.

“Nije slučajno da je ubojica muškarac. Nije slučajno da su od 5 ubijenih odraslih žrtava njih 3 žene. Nije slučajno da su dva ubijena muškarca ubijena jer su bili vezani uz ženu koju je ubojica odlučio satrat u samom korijenu njenog osobnog dostojanstva, kako bi pri tome valjda svima nama pokazao što se događa ženama koje se ne pokore muškarcima poput njega. Nije slučajno da je tu svoju 'pravdu' odlučio iskaliti i na djetetu koje nije njegovo. Na kraju, nije čudno što je 'pravednik' odlučio sam sebi oduzeti život i ne dopustiti da mu itko drugi kaže nešto o njegovoj 'pravdi', šaljući tako poticaj svima ostalima koji osjećaju potrebu da kazne žene jer su im obeščastile njihov ne ljudski, već baš muški ponos, ugled i status.

Ništa od toga nije slučajno. Sustavno je", konstatira Selanec.

Kritika društvene apatije i politikantskih manipulacija

Dalje on u svojem komentaru na Facebooku piše: "Stoga je razarajuće tužno što niti ovih šest brutalno prekinutih života potpuno redovnih, uobičajenih ljudi, naših sugrađana, susjeda, prijatelja, poznanika vjerojatno neće niti zagolicati savjest onih koji su odavno svjesni da je ovo problem koji se dugoročno i duboko ukorijenio u način na koji naše društvo poima i sustavno šutke dopušta ovakav odnos prema ženama koje očigledno tretira kao još uvijek manje vrijedan dio Hrvatske. Ništa od ovog neće dirnuti niti one koji politikanski manipuliraju čak i onim minijaturnim formalnim koracima koje ovo naše društvo poduzima kako bi si na neki način umirilo savjest zbog sada redovito visokog broja pretučenih i ubijenih žena. Ovako nešto će racionalizirati kao čin nekog navodno poremećenog pojedinca, te im stoga ovaj socijalni sumrak neće predstavljat neko zavjerničko sistemsko rastakanje hrvatskog bića, iako je u par minuta s lica zemlje zbrisana čitava jedna prosječna hrvatska obitelj.

Tužno je što prihvaćajući sve ovo kao devijaciju nad kojom nemamo kontrolu, pa onda u konačnici niti osobnu građansku odgovornost, svi mi zajedno sudjelujemo u ustaljivanju ovakve seksističke brutalizacije društvenog položaja redovnih, uobičajenih žena u Hrvatskoj.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara