Ustupanje suđenja Kovačeviću značajno za Srbiju

PRIJEDLOG glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da se srbijanskom pravosuđu ustupi slučaj bivšeg oficira JNA Vladimira Kovačevića, optuženoga za napad na Dubrovnik u jesen 1991. godine, iznimno je značajan za Srbiju, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić.

"To bi bio veliki poticaj našem pravosuđu. To je prvi puta da se nekom sudu u bivšoj Jugoslaviji prebacuje slučaj u kojem je već podignuta optužnica pred Haškim sudom i započet proces", kazao je Vekarić Radiju B92, napominjući da taj predmet nije onaj čije je ustupanje glavna tužiteljica najavila prilikom svog boravka prije mjesec dana u Beogradu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavna tužiteljica je najavila da će jedan predmet ustupiti domaćem pravosuđu, ali ovo nije predmet o kojem je tad bilo riječi. U predmetu koji će tek biti ustupljen obavljena je samo istraga", kazao je glasnogovornik Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, dodajući da je "predmet iz istrage puno kompleksniji, opsežniji i teži za domaće pravosuđe".

Carla Del Ponte zatražila je u ponedjeljak od predsjednika Haaškog suda Theodora Merona da proces protiv Kovačevića bude ustupljen pravosuđu SCG. Kovačević, zvani "Rambo", odlukom Haškog suda ljetos je upućen na liječenje u psihijatrijsku kliniku u Srbiji, jer je utvrđeno da je zbog duševnog oboljenja privremeno nesposoban za suđenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara