Uvjerljiva pobjeda SPD-a u Bremenu

VLADAJUĆI njemački Socijaldemokrati (SPD) u nedjelju su uvjerljivo pobjedili na lokalnim izborima u Bremenu, najmanjem njemačkom gradu sa statusom savezne države, čime su prekinili niz neugodnih poraza SPD-a.

Stranka njemačkog kancelara Gerharda Schroedera osvojila je 43.3 posto glasova (42.6 - na izborima 1999.), dok su kršćanski demokrati CDU osvojili 29.9 posto glasova, što je veliki pad u usporedbi s 37.1 posto prije četiri godine.

Lokalni čelnici obiju stranaka, koje od 1995. vladaju Bremenom u velikoj koaliciji, izrazili su spremost da nastave zajedno vladati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je rezultat za veliku kaoliciju i potvrda je mojega rada", rekao je SPD-ov gradonačelnik Bremena Henning Scherf.

Pobjeda SPD-a došla je kao olakšanje Schroederu nakon tri uzastopna lokalna poraza od CDU-a. No izbori u Bremenu ograničenog su značaja na nacionalnoj razini, jer je 483 tisuće bremenskih glasača premalo da bi ukazivalo na trendove u saveznoj politici.

Po drugoj strani pobjeda SPD-a zapravo je osvojena usprkos Schroederu - lokalni čelnici stranke navodno su kancelara zamolili da zbog svoje trenutačne nepopularnosti ne sudjeluje u njihovoj kampanji, a sami ga upadljivo nisu spominjali.

Podrška SPD-u na nacionalnoj je razini pala na rekordno niskih 26 posto, što se tumači nezadovoljstvom zbog ekonomske stagnacije i rasta nezaposlenosti, koja premašuje 4.5 milijuna ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara