Uz 24. ožujka - Svjetski dan tuberkuloze

OD TUBERKOLOZE u svijetu umire više ljudi nego od bilo koje druge izlječive zarazne bolesti, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu 24. ožujka, Svjetskog dana tuberkuloze.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje od tuberkuloze oboli osam milijuna ljudi, a umre oko tri milijuna od čega 300.000 djece.

Procjenjuje se da će do 2005. godine u svijetu biti 10,2 milijuna oboljelih od tuberkuloze, a 3,5 milijuna umrijeti od te bolesti.

Iako su tuberkulozne promjene na kostima pronađene na egipatskim mumijama, ta bolest još uvijek nije savladana, istaknula je Ira Gjenero-Margan, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Porast broja oboljelih i pacijenata otpornih na terapiju ponovno je aktualizirao borbu protiv te bolesti.

Tuberkuloza se prenosi kapljičnim putem pa, ako se ne liječi, jedan oboljeli može godišnje zaraziti 10 do 15 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska se s 33 oboljele osobe na 100.000 stanovnika ubraja među zemlje sa srednjom pojavnošću tuberkuloze.

Prošle je godine zabilježeno 1.466 oboljelih, od kojih je 3,3 posto imalo uzročnik otporan na terapiju.

U Hrvatskoj je broj oboljelih najveći u Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje dolazi više od 40 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Najmanji je broj u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 12,8 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Stručnjaci naglašavaju da se tuberkulozu može svladati, no pritom treba primijeniti ispravnu metodu liječenja poznatu pod nazivom DOTS (direktno, nadzirano, kontrolirano i kratkotrajno liječenje).

Globalni je cilj do 2005. godine identificirati 70 posto zaraženih, od kojih se 85 posto mora izliječiti, a do 2050. godine eliminirati tuberkulozu kao javnozdravstveni problem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara