Uz MUP i POA istražuje eksploziju na PMF-u

DAN NAKON eksplozije u kojoj je sveučilišni profesor Slaven Barišić ozlijeđen u kabinetu na Prirodoslovnomatematičkom fakultetu policija nije objavila nove pojedinosti, pa se još uvijek ne zna što je izazvalo eksploziju, odnosno je li riječ o postavljenoj eksplozivnoj napravi ili kratkom spoju u napajanju kućišta, kao što se nagađa u medijima.

"Prikupljeni i izuzeti materijali s mjesta događaja, radi utvrđivanja uzroka eksplozije, dostavljeni su u Centar za kriminalistička vještačenja i za sada ne možemo reći što je uzrokovalo eksploziju", izjavio je danas glasnogovornik zagrebačke policije Davor Tor.

"Mi provodimo kriminalističku obradu kako bismo najprije utvrdili što je uopće eksplodiralo i kako je do eksplozije došlo. Stoga smo pozvali Centar za kriminalistička vještačenja i druge službe koje bi nam mogle pomoći da vidimo da li postoji povezanost tog događaja s načinom života akademika Barišića." - kazao je Tor za Media servis.

Tor nije želio komentirati nagađanja nekih medija da je eksplodirao privredni eksploziv koji se nalazio ispod radnog stola i koji se aktivirao zatvaranjem strujnog kruga kada je profesor uključio računalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tor je potvrdio da je u istragu uključena i Protuobavještajna agencija (POA). "U ovakvim i sličnim slučajevima uobičajeno je sudjelovanje te agencije", kazao je.

Nije želio komentirati nagađanja da je moguće riječ o atentatu na profesora Barišića koji, kako je rekao, policiji nikada nije prijavio nikakve prijetnje niti je tražio zaštitu.

Eksplozija se dogodila jučer nešto iza 8 sati. Ozlijeđeni profesor se potom sam odvezao do Traumatološke klinike, gdje mu je pružena liječnička pomoć zbog teže ozljede šake i lakših ozljeda lica, potkoljenice lijeve noge i podlaktice lijeve ruke.

Profesor Slaven Barišić redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1990., a godinu kasnije imenovan je savjetnikom za znanost i tehnologiju pokojnog prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Potom je bio zamjenik predsjednika Vijeća za strategiju razvitka, a od 1994. do 2000. predsjednik Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu.

Index.hr/Hina/Media servis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara