Uz neviđene mjere sigurnosti u New Yorku počelo najskuplje suđenje u povijesti

Uz neviđene mjere sigurnosti u New Yorku počelo najskuplje suđenje u povijesti
Foto: EPA

SUĐENJE najvećem svjetskom narko bossu Meksikancu Joaquinu "El Chapu" Guzmanu, optuženom za vođenje jednog od najmoćnijih kartela na svijetu tijekom 25 godina, počelo je danas u New Yorku uz najviše mjere sigurnosti.

Gotovo dvije godine nakon izručenja Sjedinjenim Državama u siječnju 2017., El Chapo je opušteno stigao u sudnicu u pratnji prevoditelja.

Američko pravosuđe ga smatra najmoćnijim narko bossom od kolumbijskog Pabla Escobara, "Kralja kokaina", koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993.

Stručnjaci ističu da vlada ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman (61) vjerojatno završiti u najstrože čuvanom zatvoru u SAD-u do kraja života.

Kartel Sinaloa koji je Guzman utemeljio 1989. i dalje je silno moćan. Zajedno s Guzmanom optužen je i Ismael "El Mayo" Zambada koji je i dalje na slobodi, a nasilno krijumčarenje droge u Meksiku neometano se nastavlja.

Najskuplje suđenje u povijesti

Izbor članova porote proveo se uz jake mjere sigurnosti koje se koriste samo za najopasnije optuženike. Američki sudac Brian Cogan predsjedat će suđenjem koje će biti zatvoreno za javnost.

Dvanaestero porotnika, uz šest zamjenskih, bit će anonimni. Na sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji šerifa.

Ti obični građani i građanke odlučit će je li Guzman, otac dvoje djece čiji nadimak znači "Kratki" jer je visok svega 164 centimetara, kriv po 11 točaka optužnice koje ga terete za krijumčarenje droge, nezakonito posjedovanje i korištenje vatrenog oružja i pranje novca.

Kartel Sinaloa, koji je Guzman prema optužnici vodio od 1989. do 2014., postao je "najveća organizacija za krijumčarenje droge na svijetu... s tisućama članova".

Američki tužitelji tvrde da je od 1989. do 2014. kartel u Sjedinjene Države prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, u vrijednosti od 14 milijarda dolara.

Guzman se izjasnio da se ne osjeća krivim, no vlada je prikupila toliko dokaza, više od 300.000 stranica i najmanje 117.000 audiosnimaka, da se odvjetnici obrane žale da nisu imali dovoljno vremena da ih sve prouče.

Heroy procjenjuje da će suđenje američke porezne obveznike koštati "više od 50 milijuna dolara", što uključuje programe zaštite za barem neke od nekoliko stotina svjedoka.

"To će vjerojatno biti najskuplje suđenje u povijesti Sjedinjenih Država", rekao je.

Čak ni Guzmanovi odvjetnici ne znaju koji su sve njegovi bivši suradnici, radnici ili suparnici postali doušnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara