Uz policiju u Sisku obavljena dramatična primopredaja vlasti

U SISAČKOJ Gradskoj vijećnici danas je, nakon višesatnih, a na trenutke i dramatičnih događanja, zbog kojih je zatražen i dolazak policije, oko 12,30 sati obavljena primopredaja vlasti između bivšeg gradonačelnika Davorka Vidovića iz SDP-a i novog gradonačelnika Dinka Pintarića iz HDZ-a.

Nakon što je Središnji državni ured za upravu danas odbio njegov zahtjev za raspuštanjem Gradskog vijeća, Vidović je predao službenu kreditnu karticu, službeni mobitel i ključeve službenog automobila.

Središnji ured obrazložio je da se za raspuštanje Vijeća nisu stekli zakonski uvjeti te je ponovno potvrdio stajalište da su sjednice Gradskog vijeća i odluke o razrješenju i izboru nove gradske vlasti, čiju legalnost osporava koalicja Sisačko proljeće, zakonite i pravovaljane.

Novo Gradsko poglavarstvo, u kojemu su predstavnici HDZ-a, HSP-a, DC-a i nestranački član, na čelu s Pintarićem, te predsjednik Gradskog vijeća Damir Kolar (HDZ), u 12,30 sati preuzelo je dužnosti i upravljanje gradom Siskom.

Time je završena politička drama koja je počela jutros u 9,05 sati, kada su vijećnici HDZ-a, HSP-a i dvoje isključenih članova SDP-a, koji su pomogli svojim glasovima izboru nove vlasti, nenajavljeno došli na press konferenciju koalicije Sisačko proljeće (SDP, HNS, HSS i LS) o situaciji u Sisku, i, pozivajući se na odluku Središnjeg državnog ureda, zatražili od koalicije i Vidovića da u roku od sat vremena obave primopredaju i napuste prostorije gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vidović je rekao da je vlast "preuzeta na divljački i kaubojski način" i najavio da će se na današnju odluku Središnjeg državnog ureda za upravu žaliti Upravnom sudu te da će se možda obratiti i međunarodnim institucijama, a novi gradonačelnik Pintarić izjavio je da je protiv Vidovića podnio kaznenu prijavu zbog prijetnji.

Pintarić je ustvrdio da je jedini Vidovićev cilj bio blokirati normalno funkcioniranje gradskog sustava.

"Slučaj političkog nasilja u Sisku prerast će u pokret protiv političkog nasilja u Hrvatskoj ", rekao je Vidović i dodao da se "ovim priča o Sisku ne završava".

Pred zgradom Gradske vijećnice prijepodne se okupilo 30-ak mladih Siščana koji su prosvjedovali, kako su objasnili, "zbog političkog nasilja nad demokracijom". Vidović ih je zamolio da se raziđu kućama, nakon čega su upalili svijeće pred zgradom i u zgradi, te se mirno razišli.

Tijekom događanja u Gradskoj vijećnici, na poziv bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika, u nju je tijekom prijepodneva došla policija, koja je utvrdila stanje, te napustila zgradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara