Uz pravilnu terapiju astma ne mora utjecati na kvalitetu života

U HRVATSKOJ od astme boluje oko 150.000 osoba, no uz pravilnu inhalacijsku terapiju bolest ne mora utjecati na kvalitetu njihova života, istaknuli su stručnjaci na današnjem okruglom stolu "Kako živjeti s astmom".

U Hrvatskoj se koriste svi potrebni lijekovi za suzbijanje astme, kronične upalne plućne bolesti čiji su simptomi naročito izraženi u ovom dijelu godine kada započinje cvat biljaka, rečeno je na skupu u organizaciji Zbora novinara Hrvatskog novinarskog društva koji prate zdravstvo.

Najčešći simptomi astme su suhi kašalj i otežano disanje, naročito izraženi noću, te pištanje u plućima i pojačani napor koji bolesnici osjećaju pri kretanju.

Iako uzroci bolesti još nisu poznati, astma je jedna od najčešćih alergijskih bolesti u nas od koje, prema istraživanjima, boluje oko pet posto stanovništva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često je pojavljuje u dječjoj dobi do pete godine života, no pravilan tretman omogućuje djeci normalan razvoj, naglasila je Eva Verona iz KB Sestre milosrdnice.

"Točni uzroci astme još su nepoznati iako se ona javlja zbog preosjetljivosti na alergene. Postojeći lijekovi suzbijaju simptome bolesti, ali još je nepoznat lijek koji bi utjecao na patofiziološke uzroke pojave astme", istaknuo je voditelj pulmološkog odjela u KB-u Dubrava Neven Tudorić.

Po riječima predstojnice Klinike za plućne bolesti Jordanovac Fadile Pavičić, u liječenju astme revoluciju je izazvala pojava inhalacijskih kortikosteroida, od kojih se naročito dobrim pokazao lijek "Seretide" koji istodobno djeluje na upalni proces i regulira rad bronhija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara