Užas u Bjelovaru: Osnovnoškolci snimaju razredno maltretiranje svog kolege

Užas u Bjelovaru: Osnovnoškolci snimaju razredno maltretiranje svog kolege

Tekst: J.D.

POZNATO je da djeca znaju biti posebno okrutna. Nove tehnologije sve češće pokazuju koliko okrutna zapravo znaju biti, i to bez ikakvog razloga. Ne baš pretjerano inteligentna grupa učenika jednog razreda osnovne škole u Bjelovaru smatrala je da cijelom svijetu treba objaviti kako kolektivno maltretira svog kolegu.

Na Facebooku su pokrenuli grupu "Svi koji MRZE I.B. i hoće da ode iz  OŠ..!!!!!", a članovi grupe mislili su da će biti "kul" ako svima pokažu kako se čoporski udružuju protiv dječaka kojemu je jedini grijeh to što je, kako kažu, "retardiran".

U tu su svrhu postavili i dva video uratka snimljena mobitelom, u kojima se okomljuju na nesretnog dječaka. Dječak, napadan sa svih strana, ne zna što bi drugo radio, pa bespomoćno vrišti.

Ostalim sudionicima maltretiranja to je očigledno jako smiješno, te se cijelim razredom provaljuju salve smijeha i zadovoljnog vikanja. Mali I.B. nema neke velike šanse jer protiv njega su i dječaci i djevojke.

Nisu znali da je tako loše

"Hvala vam što ste nas upozorili na ovo. Mi jesmo načuli da postoji određeno maltretiranje, ali dječak se ni nama ni našoj stručnoj službi dosad nije osobno požalio. Budući da se nitko nije previše žalio, nismo znali da je situacija tako loša. Odmah ću sazvati sastanak sa svojim suradnicama, i vidjet ćemo kako razriješiti problem", rekao je na Indexov upit ravnatelj osnovne škole u Bjelovaru Mirko Z.

Tekst se nastavlja ispod oglasaOtvaranja grupe, razumljivo, izazvalo je vrlo negativne reakcije članova Facebooka, koji su djecu kritizirali zbog svog osebujnog pristupa odnosu s kolegom. "Ti ne ideš s njim u razred pa ne znaš kak je on glup i retardiran...zato šuti", odgovorila je administratorica grupe.

Ne zna se gdje je u vrijeme maltretiranja bila učiteljica ili učitelj. Vjerojatno su učenici zlostavljanje kolege snimili tijekom odmora, kad su se mogli potpuno prepustiti vikanju i glasnom smijanju. Od pravobraniteljice za djecu do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti komentar.

Zlostavljači kažnjeni ukorom

Razredno vijeće je šestorici učenika koji su odgovorni za maltretiranje danas izreklo ukore, a maltretirani je dječak prebačen u drugi razred. Radi se o dječaku koji se u Bjelovar prije dvije i pol godine zajedno s obitelji doselio iz Vukovara, ali u školi ga nikad nisu prihvatili.

O zlostavljanju dječaka od strane njegovih razrednih kolega danas je raspravljao i školski odbor koji smatra da treba ispitati sve činjenice i okolnosti koje su dovele do ovog događaja te sukladno pedagoškim mjerama škole poduzeti zakonski propisane mjere. Iz škole tvrde kako je njihova dužnost bila odmah reagirati na ovakve događaje, a zlostavljanom dječaku i njegovim roditeljima izrazili su žaljenje zbog svega što se dogodilo.

"Svima je žao što je to u medijima popraćeno s tako mnogo pozornosti čime je nanijeta još veća šteta i učeniku i Školi. Neka ovaj događaj bude poticaj roditeljima i široj zajednici da se aktivno uključe u prevenciju suzbijanja bilo kojeg oblika nasilja, a posebno elektroničkog te da se takvo što više ne dogodi", navodi se u priopćenju školskog odbora II. osnovne škole Bjelovar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara