"Užasne posljedice" izraelskih ograničenja na Palestince

"Užasne posljedice" izraelskih ograničenja na Palestince
OGRANIČENJA koja je Izrael nametnuo na okupiranim teritorijima imali su užasne posljedice za Palestince i nanijeli su veliku štetu njihovom gospodarstvu, objavio je Amnesty International u ponedjeljak.

"Nezaposlenost i siromaštvo su se povećali, pojavila se pothranjenost, anemija i drugi zdravstveni problemi, a obrazovanju je nanesena ozbiljna šteta", navodi se u izvješću ove organizacije za zaštitu prava čovjeka.

Ograničenja nametnuta Palestincima i njihovim proizvodima krše njihovo pravo kretanja i pravo na rad, dodaje se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Oko 60 posto Palestinaca živi trenutačno na rubu siromaštva s dva dolara dnevno, a većina od njih preživljava zahvaljujući pomoći", ističe Amnesty International.

Kako tvrdi ova organizacija, "stopa nezaposlenosti i siromaštva, pothranjenost i zdravstveni problemi koji pogađaju Palestince nisu samo humanitarni problem, nego su izravan rezultat izraelskih ograničenja nametnutih Palestincima na okupiranim teritorijima".

Amnesty International posebno osuđuje policijski sat koji je izraelska vojska uvela u palestinskim gradovima pod njihovom kontrolom kao i sigurnosnu liniju na Zapadnoj obali.

Izvješće donosi i niz preporuka, među kojima su ukidanje policijskog sata kao i sigurnosne linije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara