Uzbuna u Francuskoj: "Windowsi 10 špijuniraju korisnike"

Uzbuna u Francuskoj: "Windowsi 10 špijuniraju korisnike"

Foto: Press, Screenshot: YouTube

WINDOWSI 10 prikupljaju pretjeranu količinu podataka o korisnicima, objavila je francuska agencija za zaštitu podataka CNIL. Microsoft je dobio tri mjeseca da svoj operativni sustav prilagodi francuskim zakonima.

Windowsi 10 su napravljeni tako da prikupljaju različite podatke o tome kako ih njihovi korisnici upotrebljavaju, pa tako primjerice otkrivaju koje su aplikacije skinute i koliko se vremena njima koristi.

CNIL smatra da su svi podatci koji nisu nužni za normalan rad sustava privatni, a smeta im i to što Windowsi 10 automatski koriste identifikacijski software koji omogućuje da se korisnika cilja reklamama na temelju podataka o njegovim navikama na internetu. Po viđenju Francuza, to se radi bez pristanka korisnika, pa je suprotno zakonu. Uz to, tako prikupljeni podatci odlaze u baze izvan Europske unije, što je Europski sud zabranio u listopadu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo otkriće je ogorčilo Harita Kamba, direktora Privacy Internationala, koji je izjavio kako je krajnje vrijeme da netko na red pozove kompanije koje o korisnicima prikupljaju velike količine podataka bez njihovog znanja.

"Što će im toliko podataka o nama, i zašto nisu otvoreni oko toga? Javna opomena Microsoftu mogla bi ostale natjerati da razmisle o tome koliko im se isplati njuškati oko naših podataka bez naše dozvole", žesti se Kamba.

Potpredsjednik Microsofta Hainer je objavio kako je kompanija spremna surađivati s francuskim vlastima pri ispravljanju nedostataka Windowsa 10.
"Idućih nekoliko mjeseci ćemo blisko surađivati s CNIL-om kako bi smo potpuno shvatili njihove zamjerke i pronašli odgovarajuće rješenje za ovaj problem."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara