Uzbuna u Kuvajtu, irački Scudovi ispaljeni na američke vojnike i grad

SAMO dvije od šest ispaljenih iračkih raketa na Kuvajt bile su rakete tipa Scud, dok ostala četiri raketna projektila još nisu identificirana, rekao je u četvrtak glasnogovornik kuvajtskog ministarstva obrane.

Moglo bi se raditi o projektilima srednjeg dometa, poput zabranjenih projektila al-Samoud, ocjenjuje pukovnik Youssef al-Mulla.

Prethodno je javljeno o šest ispaljenih Scudova, od kojih dva nisu stigla na cilj jer su ih presreli proturaketni projektili Patriot.

Istodobno je izviješteno o snažnim eksplozijama u gradu Kuvajtu, gdje su se sirene za zračnu uzbunu oglasile u 11:30 sati (CET).

Sirene za uzbunu odjeknule su u Kuvajtu, a stanovnici su počeli stavljati plinske maske, javila je novinarka agencije France presse.

Stanovnici su potvrdili da su čuli snažne eksplozije.

Val panike odmah je zahvatio stanovništvo, a mnogi pokušavaju napustiti zemlju.

U američkom vojnom kampu New Jersey, sjedištu 101. Zračno desantne brigade u kuvajtskoj pustinji, oglasile su se sirene za uzbunu a vojnici su stavili plinske maske.

Američki časnici su rekli da projektili nisu imali kemijske bojeve glave. Za sada nema izvješća o mogućim stradalima ili štetama od iračkih projektila.

Glasnogovornik kuvajtskog ministarstva obrane je objavio da je raketa Scud pogodila sjever Kuvajta u 09:40 sati. Prije toga su na sjever Kuvajta pala su dva manja iračka projektila, kineske proizvodnje, rekao je kuvajtski dužnosnik.

Američki časnici su zasebno od toga rekli da su dva Scuda pogodila Kuvajt, a dva su srušena. Službena kuvajtska novinska agencija KNA izvijestila je prije toga da su projektilima Patriot srušena dva Scuda.

Britanska vlada objavila je u rujnu prošle godine da je Irak nakon rata 1991. zadržao do 20 raketa Scud, sovjetske proizvodnje, dometa 650 km koje mogu pogoditi ciljeve u Izraelu, Saudijskoj Arabiji, Cipru, Turskoj i Iranu.

Topnički okršaj na iračko-kuvajtskoj granici

Na iračko-kuvajtskoj granici je došlo do razmjene topničke vatre između iračkih i američkobritanskih snaga, rekao je kuvajtski vojni dužnosnik.

"Rano jutros došlo je do razmjene topničke vatre. Iračani su pucali preko granice. Koalicija je uzvratila i to prekinula", rekao je dužnosnik.

Do razmjene vatre, po njegovim je riječima, došlo u području kuvajtskog naftog polja Rutqa, nešto zapadnije od glavne autoceste Kuvajt-Basra. Polje Rutqa Kuvajćani su zatvorili prije nekoliko tjedna.

Nešto ranije čulo se dvadesetak eksplozija minobačkih projektila s iračke strane granice, no kuvajtski vojni dužnosnik nije znao je li topnički okršaj uslijedio nakon te minobacačke vatre.

To je prvo izvješće o lansiranju iračkih raketa Scud od kada su jutros u 03:30 CET počeli američki zračni udari na Bagdad.

Ranije je jedan kuvajtski vojni dužnosnik objavio da su uzrok snažnih eksplozija i kemijske uzbune na sjeveru Kuvajta dvije iračke rakete srušene iznad planinskog područja Mutlaa sjeverno od grada Jahra.

CNN i Yahoo javljaju o tri projektila tipa SCUD ispaljenima na sjeverni Kuvajt, te tvrde kako je jedan od njih oboren američkom obrambenom raketom tipa Patriot.

Američki vojnici koji se nalaze u blizini pada raketa SCUD odmah su navukli zaštitna odijela za slučaj biokemijskog napada, ali je nedugo nakon toga potvrđeno da su SCUD-ovi imali konvencionalne bojeve glave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara