Uzbuna u Tel Avivu, strahuje se od napada. Izrael najavio "ciljane atentate"

Uzbuna u Tel Avivu, strahuje se od napada. Izrael najavio "ciljane atentate"
Ilustracija: National Roads Company

SIRENE za uzbunu zbog zračne opasnosti oglasile su se u Tel Avivu jutros nakon što su jedan od čelnika palestinske militantne organizacije Islamski džihad i njegova supruga ubijeni u izraelskom zračnom napadu.

"Islamski džihad u Gazi neselektivno ispaljuje rakete na civile širom Izraela", objavila je izraelska vojska na svom Twitteru.

"Obranit ćemo ih (građane)", dodaje se.

Palestinske militantne skupine ispalile su nekoliko raketa na Izrael iz Pojasa Gaze. Projektile je presreo izraelski proturaketni sustav Željezna kupola.

Četrdesetdvogodišnji Baha Abu Al-Ata, vođa oružanog krila Islamskog džihada, Brigade Al-Kuds, ubijen je, kao i njegova žena, u izraelskom zračnom napadu na njihovu kuću u istočnom dijelu grada Gaza, potvrdile su vlasti u Izraelu i Gazi.

Islamski džihad, palestinska teroristička organizacija koju podupire Iran, potvrdio je u priopćenju da je Al-Ata ubijen u svojoj kući, upozorivši da je "Izrael prešao preko svih crvenih linija".

Palestinska samouprava objavila je kako je Izrael rekao dužnosniku za vezu s palestinskim područjima da će svi prijelazi iz Gaze u Izrael biti zatvoreni do daljnjeg.

Izrael najavio "ciljane atentate"

Izrael tvrdi da će ponovno činiti ciljane atentate na vođe militanata u Pojasu Gaze ako to bude potrebno, rekao je u utorak izraelski vojni zapovjednik, dok je istovremeno Europska unija pozvala na smirivanje stanja. 

"Nemamo interesa za eskalacijom (sukoba). No, spremni smo na sve. Ponavljam, nemamo interesa za time, ali smo spremni na svaki scenarij. Ako bude potrebno, čak ćemo se vratiti politici ciljanih atentata", rekao je general Aviv Kochavi na konferenciji za medije u izraelskom ministarstvu obrane. 

EU poziva na smirivanje

Europska unija pozvala je na "hitno i potpuno" smirivanje stanja nakon obnova napetosti između Izraela i Gaze.

Takvo smirivanje "sada je potrebno kako bi se očuvali životi i sigurnost izraelskih i palestinskih civila", rekla je glasnogovornica šefice europske diplomacije u priopćenju.

"Ispaljivanje raketa na civilno stanovništvo je potpuno neprihvatljivo i odmah mora prestati", rekla je Maja Kocijančič.

Od jutra, pedesetak raketa ispaljeno je i iz Gaze prema Izraelu, objavila je također izraelska vojska. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara