Uzeo pravdu u svoje ruke: Uvjetno osuđen jer je premlatio napadača na svojeg sina

Uzeo pravdu u svoje ruke: Uvjetno osuđen jer je premlatio napadača na svojeg sina

Tekst: S.C.H.
Foto: Mario Pusic/Cropix

ZAKLJUČIVŠI kako policija nije u stanju zaštititi njegovo pretučeno dijete, umirovljeni branitelj iz Karlovca Miroslav Tomašević odlučio je pravdu uzeti u svoje ruke i mladog nasilnika naučiti pameti jezikom koji ovaj, kako je mislio, najbolje razumije - šakama i batinom, no za svoju je rabotu dobio tri mjeseca zatvora uvjetno, prenosi danas Slobodna Dalmacija.

Sina 58-godišnjeg Miroslava Tomaševića još je prošle je godine na povratku s treninga napao i šakama izudarao tada 17-godišnji učenik Šumarske škole u Karlovcu, nanijevši mu lakše ozljede i modrice. Maloljetni napadač, koji je bio u grupi od nekoliko vršnjaka, prišao je mladom Tomaševiću, tada 18-godišnjaku i zatražio ga novac i cigarete. Kako ništa od toga nije dobio, iz čista je mira mladića, koji je na obali Korane sjedio sa svojim prijateljem, nekoliko puta udario šakom u glavu, a potom ga iscipelario. Napadnuti je mladić, uz nekoliko modrica, zaradio i slomljeni zub i nos.

Tomašević mlađi, tada učenik Matematičke gimnazije i uspješan sportaš, napad i modrice je pokušao sakriti pred roditeljima, no na nagovor oca ipak je priznao tko ga je izudarao, napomenuvši kako napadača uopće ne poznaje. Otac Tomašević otkrio je o kojemu se mladiću radi te je odlučio uzeti stvar u svoje ruke i s napadačem "popričati" jezikom koji ovaj najbolje razumije.

"Kroz glavu mi je prošao Luka Ritz i lica pretučene djece"

"Pukao mi je film. Nisam mogao podnijeti da mi banda huligana iz čista mira prebije sina. Kroz glavu mi je prošao mali Luka Ritz i slike unakaženih lica prebijene djece koja svaki dan gledam u novinama. Sustav i društvo pali su na toj djeci. Svjesno sam uzeo stvar u svoje ruke", objasnio je Tomašević senior novinarima svoju odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A potom je ispričao i kako je napao mladog nasilnika. "Presreo sam ga na putu prema školi. Pozdravio sam ga i zazvao imenom. Pitao me odakle ga poznajem. Odgovorio sam mu pitanjem ‘kako te poznajem’ i lupio ga šakom u glavu. Pao je na tlo. Rukama sam ga zgrabio za kosu i odvukao u obližnji grm. Uhvatio sam drvenu palicu koju sam si pripremio i natukao ga. Udarao sam po nogama. Pazio sam da ga ne ozlijedim jako. Uspio se dignuti, pobjegao je prema Šumarskoj školi. Krenuo sam za njim, no on se izgubio u hodnicima", ispričao je.

Na Općinskom sudu u siječnju je proglašen krivim i osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od tri mjeseca s rokom kušnje od dvije godine.

"Nisam se borio za ovakvu zemlju, Hrvatsku u kojoj policija tuče prosvjednike i brani one koji su opljačkali državu, Hrvatsku u kojoj 19-godišnjaci kupuju tvornice, a radnici moraju štrajkati glađu da bi mogli raditi. Sustav vrijednosti izokrenut je naopako. Oprostite, ali ja ne mogu samo mirno sjediti i gledati kako sve ide k vragu, i k tome još i preko leđa moga djeteta. Poznanici iz policije mi čestitaju na tome što sam učinio, jer su oni u takvim slučajevima nemoćni. Je li to normalno?" pita se Miroslav Tomašević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara