VIDEO Divjak i Bakić najavili veliki projekt: Šestaši će uskoro programirati na mikroračunalima

VIDEO Divjak i Bakić najavili veliki projekt: Šestaši će uskoro programirati na mikroračunalima

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell, Index

ZAVRŠENA JE konferencija za medije Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih i CARNeta povodom predstavljanja velikog projekta PROMikro kojem je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

Na konferenciji za medije govorili su ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, suosnivač IRIM-a poduzetnik Nenad Bakić i ravnatelj CARNeta Goran Kezunović, a održala se i demonstracija programiranja pomoću micro:bita.
 

Učenici 6. razreda uskoro će u nastavi programirati pomoću mikroračunala

CARNet, Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih - IRIM i Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavili su veliki projekt PROMikro kojemu je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

Na zajedničkoj konferenciji za medije održana je i interaktivna demonstracija programiranja s pomoću micro:bita.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti.

"Uvođenje programiranja na mikroračunalima u osnovne škole u Hrvatskoj hvalevrijedna je inicijativa Instituta za razvoj i inovativnost mladih i gospodina Nenada Bakića osobno i ona se odlično uklopila u program Vlade STEM Hrvatska. Uvođenje mogućnosti rada na mikroračunalima za sve učenike 6. razreda ima za cilj razvoj digitalnih kompetencija učenika, poticanje kreativnosti i inovativnosti te interdisciplinarnog pristupa u korištenju informacijskih tehnologija.

Projekt doprinosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu njezine digitalne zrelosti, a u konačnici pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne ocjenu. Ovim putem zahvaljujem na inicijativi Institutu za razvoj i inovativnost mladih, CARNetu i Hrvatskoj udruzi poslodavaca na partnerstvu, ali timu u Ministarstvu koji su pokazali da sustav treba uključiv i kako svi zajedno možemo napraviti velike iskorake! Nikad nemojte zaboraviti: prilika za promjenu i iskorak ne postoji, nju sami stvaramo!“ istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Bakić: Mislim da smo na pravom putu

"Naš portfelj STEM aktivnosti na raznim platformama je već došao do 45.000 djece u Hrvatskoj, ali glavni projekt nam je upravo baziran na BBC micro:bitu, čiji smo i regionalni partner. To je tehnologija koja omogućava radikalne iskorake u digitalnoj pismenosti i uvođenju životne informatike međupredmetno, uz potpunu demokratizaciju i jednakost prilika. Cilj nam je da hrvatski đaci budu ravnopravni građani 21. stoljeća.

Naša akcija STEM revolucija je dobila veliku podršku javnosti, i od početka je naš cilj bio da svako dijete u jednoj generaciji dobije mikroračunalo, a nastavnici edukaciju. Iako smo mogli i sami postići taj cilj, smatrali smo da je idealno ići k njemu uz sinergiju s institucijama, pa smo ga nudili i prethodnom ministarstvu, nažalost neuspješno. No u ovom ministarstvu smo našli sjajne partnere i mislim da smo na pravom putu da MZO bude prepoznato kao Ministarstvo Budućnosti. Naime, edukacija je najveće ulaganje koje jedna obitelj, ali i društvo u cjelini čini, a uz iskazano jasno i hrabro vodstvo, kakvo vidimo sada, to je ujedno i prilika za zajedništvo, koje nam nedostaje danas u Hrvatskoj“, naglasio je suosnivač IRIM-a poduzetnik Nenad Bakić.

"Ovim projektom djeci ćemo omogućiti rani pristup novim tehnologijama"

"CARNet kontinuirano radi na razvoju digitalnih kompetencija naših korisnika jer znamo da je razvoj upravo tih znanja i vještina jedan od ključnih preduvjeta za uspješno uključivanje pojedinca u današnje društvo i tržište rada, a tako ćemo i nastaviti. Korištenjem mikroračunala u nastavi razvijaju se digitalne vještine, logičko razmišljanje i sposobnost rješavanja problema“, istaknuo je ravnatelj CARNeta Goran Kezunović.

"Digitalizacija i korištenje novih tehnologija, kako u poslu tako i svakodnevnom životu, danas su esencijalni za gospodarski i društveni razvoj svake zemlje. Zato je Hrvatska udruga poslodavaca, sa zadovoljstvom i bez razmišljanja, odlučila podržati ovaj projekt kroz osiguravanje sredstava za edukaciju učitelja i nastavnika za korištenje mikroračunala. Ovim projektom djeci ćemo omogućiti rani pristup novim tehnologijama te usvajanje znanja i razvoj vještina potrebnih za njihovo korištenje kako bi se pravovremeno pripremili za život i tržište rada budućnosti. Našu investiciju smatramo dugoročnim ulaganjem u bolju budućnost i napredak Hrvatske. Više puta smo naglasili kako reformu obrazovanja smatramo temeljem svih reformi i stoga se nadamo da će, uz ovu iznimno vrijednu inicijativu, uskoro slijediti i druge promjene koje će nam omogućiti kvalitetnije i konkurentnije obrazovanje", naglasio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Svim školama koje se prijave na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro omogućit će se edukacija učitelja od strane IRIM-a, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se micro:bit računala na trajno korištenje.

Sudjelovanje škola je dobrovoljno, a krajnji rok za iskaz interesa je 20. rujna 2017. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara