Orešković prije glasanja: Da se moja firma kao Sabor bavila ustašama i partizanima, davno bi propala

Orešković prije glasanja: Da se moja firma kao Sabor bavila ustašama i partizanima, davno bi propala

Foto: FAH, Streaming: HRT:hr

NAKON cjelodnevne rasprave, Sabor je dao povjerenje Vladi Tihomira Oreškovića s 83 glasa za, 5 suzdržanih i 61 glasom protiv.

Mandatar nove Vlade Tihomir Orešković poručio je u obraćanju prije glasanja kako je spreman biti žrtva i prihvatiti izazov.

"Ako mogu pomoći narodu tu sam, i ne idem nigdje. Hvala i idemo dalje, idemo raditi", kazao je Orešković.

Na početku sjednice kazao je kako će glavni cilj njegove Vlade biti poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u Hrvatskoj i podizanje životnog standarda građana.

Citirajući izjavu američkog generala Georgea S. Pattona "Prihvatite izazov, tako da možete osjetiti draž pobjede", Orešković je najavio da će u mandatu svoje Vlade nastojati da Hrvatska do 2020. doživi transformaciju u tri ključna područja - gospodarskom rastu, konkurentnosti i kvaliteti života.

Među ciljevima spomenuo je osiguranje godišnjeg rasta BDP-a za više od tri posto i smanjenje javnog duga na manje od 80 posto BDP-a do 2020., smanjenje deficita na manje od tri posto BDP-a do 2017., povećanje izvoza za 30 posto, smanjivanje nezaposlenosti ispod 14 posto, te povećanje BDP-a po glavi stanovnika za 2000 eura.   

>  SVE VIJESTI IZ SABORA I O PROGRAMU NOVE VLADE PRATITE OVDJE

U nastavku pročitajte kako je proteklo izglasavanje Vlade:

23:45 Izvršena je primopredaja vlasti

23:30 Zoran Milanović u Banskim dvorima čeka novu Vladu kako bi se obavila primopredaja

23:25 Nakon fotografiranja članovi nove Vlade uputili su se u Banske dvore kako bi se izvršila primopredaja

23:20 Nisam umoran, zadovoljan sam. Ovo je novi smjer u hrvatskoj politici, kazao je Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

23:12 Premijer, potpredsjednici i ministri su položili prisegu

23:09 S 83 glasa za, 5 suzdržanih i 61 glasom protiv usvojena je vlada

23:08 Utvrđen je kvorum od 149 zastupnika

23:07 Počinje glasanje

22:57 Zastupnicima se obraća Tihomir Orešković

"Da se moja firma ponašala kao Sabor i satima pričala o ustašama i partizanima, davno bi propala. Došao sam kao Hrvat iz Kanade da pomognem svojoj državi. Ja sam ostavio plaću i svi me pitaju treba li mi ovo treba? Ne treba, ali tu sam. Hvala za vaš input uz kojeg ću i ja naučiti više", kazao je Orešković.

"Znam da mnogima nije lako i meni je cilj da svima podignem standard života", rekao je Orešković.

"Investitori su počeli kupovati hrvatske obveznice i to je prvi pozitivan indikator da će se rejting podići. Na kraju, mogao bih puno duže pričati, ali imat ćemo se vremena upoznati. Spreman sam biti žrtva i preuzeti izazov. Ako mogu pomoći narodu tu sam, i ne idem nigdje. Hvala i idemo dalje, idemo raditi", kazao je Orešković.

22:55 Molim vas bez bahatosti i trijumfalizma, poručio je Branimir Glavaš

22:45 "Trebalo je 13 sati da padnu maske. Strah se uvukao u kosti. Za par minuta idete van iz Banskih dvora. Niste ponudili nijedan argument kojim biste osporili program Oreškovića", kazao je Iva Šuker u završnom obraćanju HDZ-a

22:40 Cijeli dan traje rasprava, a nismo čuli nijedan odgovor. Možda nas ne razumijete, a možda vam je Karamarko zabranio da mu se obraćate, poručio je Nenad Stazić Oreškoviću.

"Vaša vlada je bez sumnje zavičajnu, kada se popune javna poduzeča u Metkoviću će ostati samo Jambo. Ona se temelji na prevari jer je Petrov potpisao da neće pojedinačno ići ni s jednom koalicijom. Pitam vas, pristajete li biti premijer na prevarama", upitao je Oreškovića Stazić.

22:35 Presjednica je Oreškoviću produžila rok za sastavljanje Vlade za još mjesec dana, Opširnije pročitajte ovdje.

22:30 Biljana Gaća iz SDP-a rekla je da se srami zbog napada pojedinih zastupnika na rad civilnog sektora.

"Hoćemo li poručivati djeci da je volontiranje i aktivizam lupanje prazne slame", kazala je i izrazila  nadu da je mandatar stavio krivi dokument i da neće zaustaviti kurikularnu reformu.

22:07 "Ranije sam kazao da ću možda biti suzdržan, ali niste me uvjerili. Mi imamo žrtve sustava. Zamislite jedno predivno stablo i da ono ima predivne listove koje netko stalno kida. To se događa s Hrvatskom. Ovom zemljom vlada beznađe, a treba nam nadahnuća. Mora se počet cijeniti rad, a ne uhljebništvo. Treba spomenuti sve žrtve ovršne mafije i banaka u ovoj zemlji", kazao je Ivan Sinčić iz Živog zida.

"Nemam ništa protiv vas i možda biste sjajno vodili neko javno poduzeće. Za vas je glasalo ravno nula ljudi, dovedeni ste u zadnji čas, a umjesto vas su spominjani neki drugih ljudi. Bez uvrede, ali vi ste kao klon i razmišljate korporatistički što se meni ne sviđa", kazao je Sinčić i kritizirao Oreškovićev program.

"Ovo je niz natuknica, strategije su nešto daleko složenije. Ovo je daleko najbolja strategija koja je skinuta s interneta", rekao je Sinčić i dodao da neće podržati njegovu vladu.

21:55 Mostov zastupnik Ivan Lovrinović rekao je kako ne može podržati vladu Tihomira Oreškovića te kritizirao njegov program.

"Nestali su rokovi za promjene, nitko se neće moći pozivati na odgovornosti. Na temelju svega navedenog, a što je vezano uz ekonomski program, godinama sam ukazivao da se mora kreirati ekonomska politika koja će Hrvatsku zaštititi. Nisam uspjevao u otome i zato sam se uključio u politiku. Ovdje fali odlučnosti i profesionalnosti i ne mogu vam dati povjerenje zbog građana kojima sam obećao. Važnije mi je zaštititi vlastiti obraz", rekao je Lovrinović. Opširnije pročitajte ovdje.

21:40 Tomislav Karamarko, Božo Petrov i Tihomir Orešković vratili su se u sabornicu nakon potpisivanja ugovora o suradnji

21:35 Most i HDZ potpisali su ugovor o suradnji. Više pročitajte ovdje.

21:20 Irena Petrijevčanin Vuksanović istaknula je kako bi voljela se provede najavljena reforma javne uprave.

21:15 Mandatar Tihomir Orešković napustio je sabornicu

20:40 "Današnja rasprava pokazala je koliko je Hrvatska podijeljena. To je rezultat sve manje racionalne politike. Zaboravljamo da politika nije borba samoproglašenog dobra i zla. Mandatar mora biti svjestan u kakvom će političkom okruženju raditi", kazao je Drago Prgomet iz stranke HRID.

Kazao je kako nijedna reforma mandatara neće uspjeti bez jačanja demokracije i jačanja državnih institucija.

"Ostavili ste mi dovoljno nedoumica da vas večeras ne mogu podržati", kazao je Prgomet.

20:35 SDP-ovka Kristina Ikić Baniček zapitala se kako Hrvatska može vjerovati čovjeku koji je vlastiti potpis pretvorio u sprdnju.

20:25 Sabina Glasovac iz SDP-a kazala je kako je zaustavljanje kurikularne reforme samoubilački prijedlog

20:20 SDP-ov Mario Habek kazao je kako je Orešković nedvojbeno ekonomski stručnjak, što je dobro za premijera, ali nije dovoljno. Oreškovića je pitao za njegov stav o pobačaju, migrantskoj krizi te hoće li uvesti kanadski model zdravstva.

19:50 Branimir Glavaš potvrdio je kako će on i njegova stranka dati podršku vladi, javlja Nova TV.

19:45 Milorad Pupovac kazao je kako će tijekom večeri još raspravljati s predstavnicima Domoljubne koalicije i Mosta. Opširnije ovdje.

19:40 Potpredsjednik sabora Ante Sanader izjavio je kako će se mandatar Orešković nakon rasprave obratiti zastupnicima s odgovorima na pitanja.

"Mandatar se u svom obraćanju fokusirao na BDP, gospodarstvo, javni dug i ono što zaista muči Hrvatsku, a oproba je rasprava odvela na temu ustaša i partizana", kazao je Sanader.

19:30 Tomislav Končevski iz Laburista rekao je kako nikada nije objavljen registar vojnih invalida, gdje ćemo sigurno naći neke koji to nisu, a uzimaju kruh djeci takvih invalida.

19:20 15 zastupnika odustalo je od pojedinačne rasprave tako da bi do izglasavanja vlade moglo doći najranije za tri sata.

19:00 HDZ-ova Margareta Mađerić kazala je kako će se većina u Saboru brinuti oko poštivanja ženskih prava

18:50 "Rasprava se odvija u pokladno vrijeme, ali sve maske su pale. Umjesto dogovora plesao se krabuljni ples. Da je sve bilo pošteno i da se na vrijeme izašlo iz ormara i mami i tati priznalo "Volim HDZ" sve bi ovo već bilo gotovo", kazala je Antičević Marinović koja je otvorila pojedinačne rasprave.

Zapitala se i gdje je bio mandatar dok se sastavljala vlada.

"Ako depolitiziramo politiku, država postaje nepotrebna. Zanima me je li vlada spremna da donosi zakone u korist građana. Zanima me i što će biti sa ženskim pravima i pravima manjina. Što premijer misli o abortusu. Tvrtka u kojoj je radio prodaje kontracepcijske pilule i abortivne pilule pa vjerujem da neće imati ništa protiv", kazala je Antičević Marinović.

18:45 Rasprava se nastavlja

17:48 Određena je pauza do 18.30 sati

17:46 Prema broju prijavljenih zastupnika o vladi ćemo glasati oko 1.30 u noći, a nakon toga ćemo nastaviti s radom. Sastat će se Mandatno-imunitetno povjerenstvo pa  Odbor za izbor i imenovanja, sveukupno će nam trebati daljnja tri sata, kazao je Reiner. Opširnije pročitajte ovdje.

17:45 Nakon brojnih replika na njegovo izlaganje Kovačić je kazao uz virus šutnje u saboru očito postoji i virus apsurda jer si međusobno repliciraju i zastupnici istog kluba.

17:40 SDP-ova Dragica Zgrebec kazala je kako je zanima koje će reforme biti vezane uz državni proračun

"Očekivala sam da i vi nešto kažete o tome", poručila je Zgrebec Kovačiću.

17:38 Mostov Miro Bulj je kzazao kako je upravo koalicija Hrvatska raste potpisala reforme pa očekuje da će ih i podržati

17:35 Ladislav Ilčić iz HRAST-a kazao je kako oporbeni zastupnici provode igrokaz i odugovlače.

"To je prepucavanj. Htio bih da vodimo brigu o tome kako nastupamo prema javnosti i da ono što radimo ima smisla i bude s mjerom", kazao je Ilčić.

17:30 Tanja Vrbat iz SDP-a kazala je kako Kovačić nije decidirano podržao rad buduće Vlade.

17:27 SDP-ova Gordana Sobol Kovačićevo je izlaganje popratila riječima: "Ako je ovo sve što ste imali za reć nakon pregovora, e, vala, svaka vam čast. Mislim da ste dužni reći puno više od onoga što ste rekli", kazala je Sobol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:23 Željko Jovanović Kovačića je podsjetio kako bi zaustavljanje kurikularne reforme bio zločin.

"Molim vas da inzistirate na njoj", poručio je Jovanović.

17:22 SDP-ovac Davor Penić  rekao je da su dvije koalicije našle spas u Kanadi.

"Tamo se lako nađe premijer", rekao je Penić. Dotaknuo se izjave Milijana Brkića, koji je rekao da možemo očekivati vladu koja će vratiti dostojanstvo.

"Dostojanstvo ili imaš ili nemaš, nema ti ga tko vratiti ako nemaš", rekao je Penić.

Upitao se kako to da premijer ne zna dobro hrvatski, ali zna da nije trenutak za ćirilicu.

17:20 SDP-ov Klarin podsjetio je Kovačića na izjavu koju je Božo Petrov ovjerio kod javnog biležnika prema kojoj će on dati ostavku ako Most koalira s jednom stranom

17:15 "Želimo da se vladu konstruktivno kritizira, ali molim da to bude bez vrijeđanja i svađa", kazao je Mostovac Ivan Kovačić i dodao kako je predizborno vrijeme prošlo, ali je netrpeljivost ostala.

"Ekonomska reforma je bitna, ali reforma prava i pravosuđa je jednako tako bitna - rekao je Kovačić", zaželjevši premijeru uspješan rad u iduće četiri godine

17:05 "Fašizam i zlodjela ustaša i Ante Pavelića nisu bili floskule. Mnogi su odali počast žrtvama Bleiburga, no žalosno je što se tamo često manifestira nekakav ustaški dernek. To je uvreda žrtvama i onima koji su se njima došli pokloniti, kazala je Ingrid Antičević Marinović.

Tepeš joj je odgovorio kako ne bismo smjeli izjednačavati antifašizam i komunizam.

"Napravili ste javni linč na gospodina Hasanbegovića preko udruga koje su i pod vašom kontrolom. Čovjeku vadite crijeva jer govori ono što se vama ne sviđa", kazao je Tepeš.

17:00 "Hasanbegović nikad nije reko ništa kontra našeg Ustava", kazao je Tepeš.

16:52 SDP-ov Ivan Klarin je Reinera optužio da je onemogućio slobodu govora oporbenim zastupnicima

16:50 Nakon izlaganja Jaroslava Pecnika koji je govorio o budućem ministru kulture, Reiner ga je upozorio kako je prekršio poslovnik na što je reagirao i Branimir Glavaš.

16:47 "Vaša rasprava je bila iritantna", odgovorio je Tepešu SDP-ov Damir Rimac.

Iskorisiti ste sabornicu za dodvoravanje Tomislavu Karamarku. It's discusting, kazao je Rimac na što mu je Tepeš odgovorio kako se svatko tko gubi, ljuti.

16:45 Dajem punu potporu gospodinu Hasanbegoviću. I ja i moja stranka smo bili prozivani u svojstvu ustaške stranke; te etikete lijepe članovi partije koja je pravni sljedbenik komunizma koji je odgovoran za Goli Otok i ostale zločine. Umjesto da se srame, oni donose lex Perković. Apeliram na ministre da ne nasjedaju na ovakve kvalifikacije. Čestitam i gospodinu Karamarku koji je pristao napraviti korak unatrag. Gospodin Hasanbegović je vrstan znanstvenik, kazao je Tepeš nakon čega je nastalo komešanje u sabornici.

"Molim vas za mir u saboru, to što se vama ne sviđa što ja imam za reći, nije moj problem", kazao je Tepeš.

16:40 Klub zastupnika HSP AS dat će punu podršku mandataru i Vladi. Bitno nam je smanjiti nezaposlenost, ali kao u vladi Milanovića na način da ljudi odlaze u inozemstvo. Drago nam je što mandatar dolazi iz iseljeništva te se više neće voditi dosadašnja politika prema iseljenicima. S vašim odabirom odaslana je jaka poruka. Iseljeništvo je jako pomoglo na početku Domovinsog rata, a onda je ostalo zaboravljeno. Drago mi je da kroz vaš lik, Hrvatska kreće u novom smjeru, rekao je Ivan Tepeš.

16:35 "Zanima nas koje su to mjere koje će ljudima omogućiti zapošljavanje. Sve ove mjere je provodila i ova vlada. Radna mjesta ne otvaraju poticaji, već ugovori. Na koji način ćemo dobiti ugovore i investicije", pitao je SDP-ov Tomislav Žagar

16:30 Vjerujem da će biti prilike da mandatar odgovori na postavljena pitanja, kazao je HDSSB-ov Josip Salapić.

15:40 Ivan Vilibor Sinčić, jedini zastupnik Živog zida, obrušio se na Ivana Šukera kazavši mu da su on i njegova vlada simbol uništenja Hrvatske. Ustvrdio je da je upravo Vlada u koju ga je stavio Sanader razlog što mladi odlaze van. "Sigurno neću poduprijeti vašu vladu. Čak i ako me impresionira onda ću biti suzdržan. Zašto bih ja vama nakon svega vjerovao?", rekao je Sinčić.

"Kada bih ja koristio vašu retoriku, to ne bi bilo lijepo čuti. Samo pametujete, lako je tako", odgovorio mu je Šuker. 

14:50 HNS-ovka Nada Turina Đurić pita se gdje je kandidat za ministra kulture. "Već ga tri sata nema u sabornici, to je predsjednik Sabora trebao primijetiti. Ja uvažavam da on ima neke potrebe, da ide protegnuti noge na desetak minuta, ali da ga nema tri sata dok se predstavljan vlada čiji je on član...", rekla je. Dodala je da je možda odalzio na Bleiburg umjesto na kazališne predstave. "On je svakako netko tko ne spada u redove vlade RH"

Jandroković joj je poručio da HNS neće određivati ministre jer su izgubili izbore. "Zapto je Hasanbegović prostaški ministar? Po čemu=n Recite konkretno zbog čega ga svi tako tretiraju? Potpuno neargumentirano napadate čovjeka i optužujete ga da je proustaša".

14:14 Stipe Petrina rekao je da je on za registar izdajnika.

13:55 "Prezentacija je dobra kada bismo mi bili učesnici seminara kojeg vodi Orešković, Nije dobro što je ovo program buduće hrvatske Vlade, o čijim smjernicama će ovisiti sudbina svakog građanina Lijepe naše. Nije bilo potrebe da dolazi čovjek tipični predstavnik krupnog kapitala, vjerujem da bi Hrvatska bila puno bolja. Svima želim puno uspjeha, jer ono što je pred vama je jako teško. Žalosti me što je jako malo pravosuđa u prezentaciji, jer u Hrvatskoj pravosuđe ne postoji. Jako zamjeram kolegama iz MOST-a kada stavljaju po hitnom zakonu Zakon o pravima saborskih zastupnika. Uvjet da ova zemlja uspije su pravosudne i sudske reforme", rekao je Stipe Petrina.

13:30 "Ovo mi je četvrta inauguracija Vlade, i nikada kandidati nisu bili ovako prpošni i igrali se mobitelima. Vjerujem da im nije ugodno, da im se ne sluša baš sbve, ali takva im je nova dužnost", rekao je Silvano Hrelja.

12:20 Radimir Čačić na početku izlaganja također je čestitamo mandataru. "Tema koja se otvorila nekoliko puta danas ne stoji. Za mene je sasvim svejedno ima li progtam Vlade 30 ili 300 stranica. na 300 stranica možete napisati veliku količinu gluposti. A ja sam se, vjerujte, nagledao bedastoća na puno stranica. Ne boli me debljina tog teksta. Ima nekih drugi stvari na koje bih upozorio. Danas smo na dnu tranzicijskih zemalja, a nekad smo bili na vrhu, neupitna je odgovornost politike za to. ovi izbori su pokazali želju za promjenom. Pokazali su i želju da se izađe iz ideoloških zamki, ratova koje su u najvećoj mjeri bili korišteni kao alibi za izostanak rezultata, sasvim svejedno lijevi ili desni, i opet svjedočimo istim scenama. Svaki totalitarizam zaslužuje osudu, svaka žrtva zaslužuje pijetet, ali nema smisla te teme otvarati. To je samo alibi za neuspjeh. "

11:40 "Ako se na Bleiburgu rade karmine za NDH, kako može Hrvatsa tamo sudjelovati?", pitao se Stazić u odgovoru Glavašu.

11:36 "Tim vašim spominjanjem ja sam zaključio da vi pokušavate prilijepiti etiketu proustaška vlada. Ova vlada neće biti proustaška, može biti neposobna, ali ne i proustaška.", rekao je Glavaš.

11.34 "Rekli ste da prihvatimo poraz. Vi ste na vlasti jer vam je MOST dao vlast. MOST vam je donio vlast, to je činjenica,. To nije vaš uspjeh. Tko će biti na listi tih izdajnika, hoće li i novinari biti na toj list?", odgovorio je Stazić Brkiću.  "Ne radi se o registru agresora, nego registru izdajnika hrvatskih nacionalnihi interesa?", pita Stazić

11:30 "U životu nije sve samo usponi i padovi, ponekad i izgubite, pa budite u tom porazu veliki, nemojtze se spustiti ispod razine. Obmane, priče i neistine su bile vaš Plan 21. Vaše današnje obraćanje je dokaz za to. Ovo je dokaz da se vi vraćate u prošlost i tko je zadnje četiri godine vraćao u prošlost, za neimanje rješenja u protekle čečtiri godine. Ne znam što je Crnoja mislio pod terminom registar izdajnika, koliko znam puno je nas bilo u ratu, ne vidim razloga da ne objavimo registar onih koji su napadali Hrvatsku i hrvatsku samostalnost. Ali to je iza nas. Hrvatska javnost je presita o prošlosti. idemo razgovarati o tome što je bitno za mlade i budućnost", rekao je Vaso Brkić Staziću.

11:25 MOST-ov Ivan Kovačić optužio je Stazića da je on jedan od razloga što su prekinuite konzultacije s SDP-om... "Nemam pojma o čemu govorite. Nikad se nisam bavio kombinatorikom, ja sam rekao da svoje mandate odnesete gdje god hoćete.", rekao mu je Stazić. "Kad smo pristali na sve, i kad ste shvatili da nemate kuda, jer ne želite s nama, nego s njima, jer su vam oni draži... mogli ste reći biračima. Mogli ste reći mi smo MOST i želimo s HDZ-om. Grozno mi je da netko vara ljude.", dodao je Stazić. "Nemojte se izvlačiti da je Stazić dvojici ljudi ispred Charlija rekao ne znam što", zaključio je.

11:20 "Jeste li vi svjesni Staziću da je sve što ste napravili napravili na dug. Uvalili ste nas u dužničko ropstvo", pitao je Sinčić Stazića.

11:17 "Ne znam što je sporno u izboru Hasanbegovića", rekao je Ivan Tepeš dodajući da je SDP taj koji opet otvara pitanje ustaša i partizana. "Zašto ne bismo išli na Bleiburg,pa i Račan je išao", dodao je.

"Bio sam i ja na Bleiburgu jednom, ali kad sam vidio da je tamo hrpa ljudi u ustaškim uniformama, rekao sam da ne želim više.- Očito je da vi tom društvu pripadate i da to društvo želite", odgovorio mu je Stazić. "Znam koji su vaši stavovi, ali me zanima jesu li to stavovi i Oreškovića", pitao je.

11:14 "Ja sam iznio podatke koji su službeni i točni, ali nemojte samo računati, na zaboravnost građana. 2011. smo preuzeli potpuno opljačkanu zemlju", odgovorio je Stazić podsjećajući ih da imaju optužnicu da su opljačkali zemlji.

11:12 "Gospodine Staziću, vaša je većina vladala četiri godine. Pa ću vas podsjetiti, volite se hvaliti, kumulativni rezultat je 2,5 posto pad dok su neke druge zemlje rasle po tri posto godišnje, 80 tisuća izgubljenih mjesta u te četiri godine, nikad se teže nije poslovalo, tko je srušio kreditni rejting, pa vaša vlada! Vi ste ga uništili.", Domagoj Ivan Milošević je rekao Staziću.

11:10 Grbin se osvrnuo na Indexov članak u kojemu smo naveli kako nema rokova u prezentaciji Tihomira Oreškovića! Pita gdje su rokovi kada će sve to biti ispunjeno. >>> Opširnije

10:53 "Stupili ste na najodgovorniju dužnost. Klub SDP-a vam čestita, nećemo igrati nepošteno, nećemo iznositi plinske boce, ali ćemo vas upozoravati. Vi nedovoljno nažalost poznajete Hrvatsku., Kad su vas brifirali za vaše izlaganje, iznijeli su vam neke krive podatke. Hrvatska je izvučena iz recesija BDP je rastao 2,8 posto, padao je broj nezaposlenih, rasla je industrijska proizvodnja, smanjen je deficit... Uveden je red u sustavu socijalne skrbi, u plaćanju poreza, nelegalne izgradnje...", počeo je Stazić u ime SDP-a. "Bit ćete izabrani u ovom parlamentu, većinom glasova. Dva glasa su sporna. Jedan je Rašković, druga je Rusan. Ona je tražila novce, nitko joj nije htio dati, dok nije našla Domoljubnu koaliciju. Mi za vašu vladu nećčemo glasati, Sporno nam je nekoliko imena. Prije svega ono Zlatana Hasanbegovića. Gospodine mandataru, otiđite na web stranicu Hrvatski križni put. Tamo će vas dočekati veliki pozdrav za dom spremni. Niste se potrudili čak da odete na Google i vidite tko je taj čovjek. Recite da povlačite njegovu kanddiaturu, prevaren sam i obmanut. Recite da ne zaslužuje vaše povjerenje Hasanbegović. Povucite tu kandidaturu, zaslužite povjerenje odmah na početku. Imali ste divnog kandidata, Jasena Mesića, ja ne znam kako ste se mogli odlučiti za Hasanbegovića. Drugi nam je problem Crnoja. Što je izdaja po njemu? Broj djece, spolna orijentacija, novinarsko pitanje. Ako se ta oprijetnja ostvari na temelju Hasanbegovićeve politike onda nam slijedi teror. Treće ime je ime Josipa Buljevića. Helenu Puljiz je priveo i pružio joj pet sati tortutre želeći da špijunira za njih"

10:50 Nada Turina Đurić također čestita Oreškoviću te govori kako je jasno da nije sam odlučivao. "Zašto nam niste predložili kanadsku vladu?"

10:43 Rajko Ostojić također pita Oreškovića o ministru kulture.

10:39 "Čestitam vam i želim puno uspjeha. Mi ćemo biti konstruktivna oporba. Odmah danas želim vas pitati. Zbog brojnih poziva građana koji su me zvali, pitam, za kvalitetu života bitna je sloboda. MOlim vas da osporite izjave vaših članova koji najavljuju registar izdajnika, i koji smatraju da je antifašizam floskula. Dobili ste dvije ružne crne mrlje za koje ste siguran sam prisiljeni ne dati veto na njih", rekao je Jovanović.

10:37 Bernardić pita Oreškovića tko će se naći u registru izdajnika.

10:30 "Od danas ste vi odgovorni za vaše ljude. Kako ćete hrvatskim građanima objasniti predlaganje Hasabengovića zua ministra kulture? Što bi rekao vaš poslodavac , izraelska židosvka tvrka da mu predlažete tavkgo čovjeka? Zar niste mogli odoljeti simbolici ove piramide, prekinuta je piramdia, ima oko, ima simbol masona. Zagovarate li vi neki novi svjetski poredak? Ja vas pitam koje su vrijednosti koje ćete vi zastupati? Ujednom dijelu vaše vlade ćemo imati najcrnju ideologiju", pitala je Ingrid Antičević Marinović

10:29 "Čestitam vam na mandatu. Želim vam uspjeh u ostvarenju ekonomskih ciljeva jer će to biti uspjeh svih građana. Imam pitanje, dolazite iz Kanade, čitajući smjernice, u sklopu MInistarstva obrane, koje se na temelju Ustava brine o radu Oružanioih snaganašao samodredbu, uspostava sigurnijeg okružja, borba protiv kriminalnih pojava, suzbijanja svih oblika kažnjivog ponašanja. Kao što svi znamo ovo su djelatnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Da li možemo očekivati uspostaviti novu policiju unutar Ministarstva obrane ili će red na ulicama provoditi vojska?", pitao je Grbin Oreškovića.

10:29 Kolinda je napustila sjednicu.

10:27 Predstavlja članove svoje Vlade. "Ovo su ljudi za koje sam uvjeren da će dobro upravljati Hrvatskom. Molim vas da nam ukažete povjerenje".

10:26 "Moramo pružiti bolji život nama i našoj djeci. Ako ne sada, onda kada? Ak one mi, onda tko"

10:22 Najavio je i porez na imovinu koja nije u funkciji kako bi porastao BDP.  To je predviđeno za 2016-2017. Također, najavio je da će u 2017. podignuti rejting.

10:13 "Spremni smo učiti nešto novo, to će biti dobro za Hrvatsku. Fokusirat ćemo se na gospodarski rast, kvalitetu života te konkurentnost". najavio je i smanjenje parafiskalnih nameta. "MOramo se nametnuti u energetskom segmentu. Smanjiti ćemo nezaposlenost, povećat BDP i unaprijediti zdravstveni sustav.", najavio je.

10:07 Tihomir Orešković počeo je s predstavljanjem Vlade. "Ja sam spreman prihvatiti te izazove. Ne samo ja, nego mi svi." "Mi smo jedna mlada demokracija. Ponosni na sve štp smo postigli. Nekada smo kritični, ali mala kritika nije loša, temeljne vrijednosti su obitelj, prijateljstvo i međuljudski odnosi. To je naš DNK, to su Hrvati. Da bismo promijenili društvo, moramo se početi sami mijenjati. Spremni smo prezueti rizik, nekada ćemo pasti, nekada promijeniti, ali to će nas učiniti jačima. Trebamo biti spremni donijeti teške odluke"

9:58 Tuđman se javio i rekao da sustav glasanja ne funckionira. "Ja sam glasao ZA, a pokazala se bijela točka."

9:53 Većinom glasova i Ivan Tepeš te Robert Podolnjak izabrani su za potpredsjednike Sabora.

9:50 Počelo je glasanje za potpredsjednike Sabora. Od 142 zastupnika 137 je glasalo ZA, 3 suzdržana, dva su bila protiv. Ante Sanader izglasan je za potpredsjednika Sabora.

9:47 Na dnevni red uvršten prijedlog MOST-a da se ukinu privilegije zastupnicima. 57 zastupnika su bila protiv toga da se to uvrsti u hitni postupak.

9:45 Reiner je zamolio zastupnika koji se javio za riječ da se predstavi. "Miro Bulj, smatramo da o zakonu moramo danas jer nema smisla da netko tko je sjedio u Saboru dva sata dobiva plaću godinu dana."

9:44 "Po meni nije korektno da se dnevni red dobiva tek sada na klupe, posebno ne dopuna, jednako tako. Smatram da prijedlog ovog zakona treba ostaviti za narednu sjednicu", rekao je Petrina.

9:42 Reiner je predložio novi prijedlog, no SDP-ovci se protive.

9:40 Počela je sjednica Sabora.

9:23 Bivši ministar Željko Jovanović rekao je da Crnoja i Hasanbegović šire strah i zato nisu dobri za ministre

9:20 Glavaš je pokazao srednji prst prosvjednicima pred Saborom

9:15 Odgođeno je potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta.

9:00 Ispred Sabora, novu vlast dočekali su prosvjednici. Opširnije

8: 50 Uoči predstavljanja u novih ministara u Saboru, Domoljubna koalicija i MOST u Saboru će potpisati sporazum o suradnji.

Tijek događaja pratite na Indexu

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner potvrdio je da je sve spremno za sjednicu.

Najavio je da će se raditi po dnevnom redu, dakle, prvo će se obaviti saborski poslovi, a potom će mandatar predstaviti Vladu te će uslijediti rasprava o njoj.

Reiner je istaknuo kako se nada da će rasprava biti konstruktivna te da ju oporba neće odugovlačiti do kasno u noć.

Nema nikakvog razloga za otezanje, poručio je Reiner koji je potpunim besmislicama nazvao teorije da se Vlada mora potvrditi do ponoći, i da bi u suprotnom predsjednica države morala mandataru dati još 30 dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara