VIDEO Prosvjed protiv Istanbulske konvencije u Splitu, Batarelo pozvao Plenkovića da je odbaci

VIDEO Prosvjed protiv Istanbulske konvencije u Splitu, Batarelo pozvao Plenkovića da je odbaci

Foto, Video: Index.hr

DVJESTOTINJAK građana okupilo se u nedjelju poslijepodne na Trgu Gaje Bulata u Splitu na prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije tvrdeći da ona, uz smjernice za zaštitu žena i obitelji od nasilja, donosi rodnu ideologiju  kao "iskrivljeno poimanje čovjekova identiteta i promicanje abortusa kao pozitivne društvene pojave".

Skup je organizirala udrugu za promicanje konzervativnih vrijednosti "Vigilare" u suradnji s građanskom inicijativom "Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju", a prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo: "Muško i žensko stvori ih", "Želim biti dječak, a ne ono", "Ja sam otac, a ne roditelj 1", "Želim biti djevojčica, a ne ono", "Ja sam majka, a ne roditelj 2", "Majka, ne trudna osoba", "Narod koji se odriče kulture, vjere i tradicije prestaje biti narod", "Zastupnici ne glasajte protiv svog naroda".

Batarelo pozvao Plenkovića da odbaci konvenciju

Predsjednik udruge Vigilare Vice Batarelo pozvao je premijera Andreja Plenkovića da odbaci konvenciju. Ona nije potrebna hrvatskom pravnom sustavu, kojega će poremetiti uvodeći, kako je rekao, sklisku riječ rod, koju su izmislili pseudo znanstvenici u međunarodnim organizacijama i to žele nametnuti Hrvatskoj. Ako ona uđe u pravni sustav u vrlo kratkom vremenu će nestati definicije muškarca i žene, smatra Batarelo.

"Pozivamo premijera Plenkovića da kao član i vođa jedne konzervativne stranke to odbaci. U samo 14 zemalja EU se ratificirala ta vrlo kontroverzna konvencija", rekao je Batarelo.

"Nismo protiv zaštite žena"

Teo Klarić iz Inicijative je naglasio da nitko od njih nije protiv zaštite žena, već smatraju da je  Istanbulska konvencija kontroverzni dokument jer sadrži ne samo pozitivne i korisne smjernice za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, već nameće i iskrivljeno poimanja čovjekova identiteta i promicanje abortusa kao pozitivne društvene pojave.

Ratifikacijom te konvencije bi ona, kao međunarodni dokument, postala dio unutarnjeg pravnog poretka te bi se svi zakoni i cijeli odgojno-obrazovni i zdravstveni sustav u Hrvatskoj s njom trebali uskladiti, a Ustav RH ne poznaje  rod kao ustavno-pravnu kategoriju, rekao je.

"Može li Ivica odjednom postati Maricu?"

Dodao je i da će se, ako se Konvencija usvoji, moći dogoditi da se "biološki muškarac deklarira kao žena, što već postoji kao mogućnost u nekim zemljama EU".

"Tekst Istanbulske konvencije ne donosi ništa novo u zaštiti žena i djece u odnosu na ono što već imamo u našem zakonodavnom sustavu, ali nameće pojam roda i time pseudoznanstvene rodne ideologije. Hrvatskom društvu postavlja se temeljno pitanje. Jesu li djeca rođenjem predodređena da budu muško ili žensko ili to trebaju sama odabrati. Može li Ivica odjednom postati Marica?", zapitala se Danijela Visković Veršić.

"U pet godina samo je 31 osoba zatražila promjenu spola u Hrvatskoj"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastojimo se racionalno sukobljavati s njima. Dosad nam se nitko nije javio sa željom da uđe u analizu ovog problema. Nemaju nijedan argument. Definiraju rod kao društveno oblikovano ponašanje karakteristično za ženu, odnosno, muškarca. Što znači društveno oblikovano ponašanje, što je karakteristično? U zadnjih pet godina samo 31 osoba zatražila je promjenu spola. Odobreno je za troje. Za koliko se ljudi donosi takva bitna konvencija koja zadire u temeljne vrijednosti naroda i države?", kazao je Mario Vojvodić. 

"Konvencija je nezakonita, manipulira se jezikom i značenjem riječi"

"S konvencijom postoje problemi u prostoru Europske unije. Samo polovica zemalja ratificirala je konvenciju. Kreatori su lišeni odgovornosti posljedica provođenja. Narod je izuzet iz odlučivanja, mora prisilno pristati na ratifikaciju, nema pravo glasa. Možemo slobodno reći da ova konvencija koja promovira borbu protiv nasilja koristi ovaj dokument kao alat kojim vrši nasilje. Konvencija negira nacije i države. Je li ratificiranje u interesu hrvatskog naroda?", pitala je Sanja Bilač, bivša vijećnica HDZ-a.

"Nije", u glas su joj odgovorili.  

Konvencija je nezakonita i neprihvatljiva, konstatirala je Bilač. "Nije napisana hrvatskim jezikom, to je ozbiljan argument. Nije napisana hrvatskim jezikom jer se manipulira riječima i daje im se drugo značenje", dodala je. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara