VIDEO , FOTO Tisuće žena u Zagrebu i Splitu zatražile ostavku ministrice za obitelj: "Odstupi!"

VIDEO, FOTO Tisuće žena u Zagrebu i Splitu zatražile ostavku ministrice za obitelj: "Odstupi!"

Foto; Video: Index.hr

POVODOM Dana žena u Zagrebu je organiziran Noćni marš, koji organizatori nazivaju dijelom borbe za prava žena danas, ali i za prava budućih organizacija.

Marš je organizirao fAKTIV, feministički kolektiv čije područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava.

Video zapise Noćnog marša pogledajte na Indexu

2

20:15 Potom je poručila kako zahtijevaju hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije te i ostavku ministrice Nade Murganić.

Vladajuće su pozvali da osude svako nasilje nad ženama, pa i kada do njega dolazi u redovima njihove stranke.

Dodala je kako ne samo da to zahtijevaju nego da će to i izboriti kao i brojne žene prije njih.

20:10 "U naše ime više nećete govoriti i odlučivati. Šutljivcima poput Plenkovića koji se skrivaju i onemogućavaju ratifikaciju Istanbulske konvencije poručujemo: Tamo su ti vrata. Poručujemo: Odstupi", rekla je treća govornica i govorila o referendumu o Istanbulskoj konvenciji.

"Lažu i obmanjuju javnost nepostojećim terminom rodne ideologije. Socijalne i obiteljske politike kroji nam ministrica koja ženama poručuje da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida", rekla je dok je okupljena masa skandirala: ''Ostavka!''

Dodala je kako Murganić ne može poručiti da će se vlada ograditi od dijelova Istanbulske konvencije te je opet počelo skandiranje "Ostavka".

20:07 "Ljute smo jer u Hrvatskoj država i crkva puno lažu kako bi ukinule neka od davno izborenih prava kao prava na pobačaj", rekla je druga govornica govoreći o novom zakonu na kojemu vlada radi.

"Ljute smo jer se dvaput u godini ispred bolnica stvara politički pritisak na pravo pobačaja, kontracepcije i, od ove godine, zabranu umjetne oplodnje. Ljute smo jer crkvene udruge otvaraju centre za život u kojima pokušavaju žene odgovoriti od pobačaja", rekla je.

"Kao prvo, poručujemo, ako ne želimo rađati, nećemo rađati. Poručujemo im da odstupe od naših maternica i da nećemo biti inkubatori nacije. Cijenjeni demografi i ginekolozi, vaše ideje o obnovi nacije nas apsolutno ne zanimaju", poručila je.

"Ako upozoravanje na to da radimo većinu kućanskih i skrbničkih neplaćenih poslova znači da smo prekomotne, e onda, jebiga, jesmo prekomotne", dodala je.

"Ljute smo jer žene u ovom društvu pokušavaju svesti isključivo na maternice. Zato zahtijevamo promjenu. Poručujemo da su ženski životi važni i da nećemo šutjeti i trpjeti. Borit ćemo se da novi Zakon o pobačaju ni na koji način ne ograniči pobačaj. Borit ćemo se za besplatni pobačaj. Konačno, zahtijevamo promjenu, a to znači rušenje mita o braku kao zajednici isključivo muškarca i žene s jednim jedinim ciljem reprodukcije. Zahtijevamo dostupnu kontracepciju i ukidanje priziva savjesti ginekologa. Kao i do sada zahtijevamo politike koje ženama omogućavaju sve odluke o rađanju ili nerađanju i planiranju obitelji", zaključila je.

20:05 "Ljute smo jer se opet moramo boriti za davno izborena reproduktivna prava, jer je crkva u navodno sekularnoj državi sveprisutna u bolnicama i ustanovama, a pritom kontrolira i medije. Ljute smo jer se ustaške pozdrave proglašava dopustivima, jer se pale dječje slikovnice. Baš zato nam treba Osmi mart, dan u kojem se borimo. Živimo u doba neoliberalnog kapitalizma koji nas sve melje, živimo u teškim uvjetima života i rada, što se kao i uvijek prelama na leđima žena", poručila je.

"Ljute smo jer siromaštvo ima lice žena", rekla je.

19:55 Okupljeni su stigli do Zrinjevca, na kojemu su se organizatori opet obratili okupljenima.

"Ovo je dan slavlja i prisjećanja, otpora i borbe. Dan kad naglašavamo zašto smo ljute i dan kad glasno tražimo promjene", poručila je predstavnica organizatora i rekla kako je razloga za ljutnju i previše.

18:46 Kako javljaju naši reporteri s lica mjesta, sada je na maršu oko 5000 ljudi.

18:40 Okupljeni marširaju gradom u koloni, a ljudi na njezinom čelu nose transparent na kojemu piše "Ljutnja. Otpor. Promjena", a prati ih zvuk bubnjeva.

18:38 "Ljute smo na medije koji o obiteljskom nasilju izvještavaju kao o reality showu, u kojemu je važnije kakav je bio ubojica nego što je ona mrtva. Ljute smo jer je seksizam sinonim za humor. Ljute smo jer se pale dječje slikovnice. Jer je crkva u školama i institucijama. Jer nas se militarizmom napada s ekrana. Zbog fašističkih napada na sve druge i drugačije", poručila je i pozvala sve okupljene da marširaju jer Osmi mart nije dan za skromnost i kompromise.

"Živio Osmi mart!" uzviknula je, a potom se začuo zvuk bubnjeva dok su okupljeni zviždali i pljeskali. Ubrzo bi trebali krenuti u marš gradom po planiranoj ruti.

18:36  "Ljuti smo jer se na sjednici Odbora za ljudska prava održanoj jučer poslala poruka da žene, žrtve nasilja, moraju šutjeti i trpjeti jer je štititi njihove živote preskupo. Da ne smiju cinkati svoje muževe. Ljute smo jer rodno uvjetovano nasilje prolazi nekažnjeno, jer premijer otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije. Jer se ministrica Murganić o slučaju obiteljskog nasilja u redovima HDZ-a očituje rečenicom: 'Tako je to u braku'.

Jer konzervativni i crkveni krugovi izmišljaju rodnu ideologiju da bi očuvali patrijarhalni sustav. Jer HRAST-ov Hrvoje Zekanović najavljuje referendum o Istanbulskoj konvenciji koristeći se lažima i manipulacijama. Ljute smo jer je ugroženo davno izboreno pravo na pobačaj. Opet je na udaru crkve i vladajućih, jer se donosi novi zakon s jasnom tendencijom uvođenja obaveznog savjetovanja prije pobačaja jer se sasvim slučajno paralelno otvaraju centri za odgovaranje žena od pobačaja. Ljuti smo jer se propagira tzv. post-pobačajni sindrom, koji znanost opovrgava. Ljuti smo zbog onih koji pod krinkom molitve stoje pred bolnicama, jer priziv savjesti čini pobačaj nedostupnim. Ljuti smo jer, kako mu mediji tepaju, poznati, ugledni, vodeći hrvatski demograf prebrojava plodne stanice u Hrvatskoj i dijaspori, jer je, naime, demografska obnova nacije zadaća žena", dodala je.

18:33 Okupljenima se obratila predstavnica organizatora.

"Ovdje smo da zajedno proslavimo Osmi mart marširajući ulicama kao što žene to čine duže od stoljeća. Od socijalistkinja poput Klare Cetkin koje su utemeljile ovaj međunarodni dan žena, preko radnica iz Petrograda koje su digle masovne prosvjede protiv nehumanih životnih uvjeta i rata, pa do antifašističke fronte žena i svih žena koje su nam utrle put. Osmi mart mjesto je okupljanja za bolji svijet. Sve borbe za prava žena, javne resurse, humane uvjete rada, solidarne politike, prožimaju se u jednu borbu koja je naša borba, ali i borba za sve koji dolaze iza nas", poručila je predstavnica organizatora.

"Ovdje smo jer želimo izraziti svoju ljutnju. Ljutnju zbog onih koji ženama nameću ulogu potplaćenih radnica, odgajateljica i njegovateljica nacije. Ljutnju zbog onih koji nameću sliku obitelji ako zajednicu isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije. Ljute smo jer posljednje izvješće UN-a kaže da žene diljem svijeta rade 2.6 puta kućanskog i skrbnog više rada od muškaraca. U Hrvatskoj, prema najnovijem istraživanju Ksenije Klasnić, u 80 posto partnerskih odnosa kućanske poslove rade žene", poručila je.

18:23 U isto vrijeme prosvjed za prava žena održava se i u Splitu.

 

18:00 Do 18 sati se okupilo oko 200 osoba i očekuje se kako bi prosvjed uskoro trebao početi.

17:50 Reporter Indexa je na licu mjesta gdje bi u 18 sati trebao početi Noćni marš. Javlja kako se za sada okupilo stotinjak osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Noćni marš

Noćni marš počinje od 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a potom će okupljeni prošetati sljedećom rutom: Ulica Franje Račkog - Ilica - Gundulićeva - Masarykova - Zrinjevac.

fAKTIV je na svojem Facebooku pozvao sve da budu dijelom promjene i borbe.

U opisu eventa su napisali kako je razloga za ljutnju i previše, jer su žene potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, jer se pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih.

To je samo dio razloga zbog kojih pozivaju na promjenu.

 

"Zahtijevamo promjenu"

Više pročitajte u pozivu na marš.

"8. mart danas simboličko je i stvarno mjesto okupljanja borbi za bolji svijet. Sve borbe - za prava žena, za javne resurse i usluge, za humane uvjete rada, za slobodu i autonomiju - prožimaju se u jednu borbu. Osmomartovski noćni marš dio je te borbe - borimo za naša prava danas, ali i za prava budućih generacija.

Razloga za LJUTNJU je i previše: žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih. Ljute smo zato što premijer Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije, a ministrica Murganić šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida. Ljute smo zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije.

Zato nam treba 8. mart - dan kada izlazimo na ulice, svjesne nužnosti OTPORA. Svjesne nužnosti borbe za pravo na pobačaj, za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo, za dostupne javne servise, za obrazovanje, za sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu i mirovinsku politiku.

Zato zahtijevamo PROMJENU. Zahtijevamo besplatan pobačaj, ukidanje priziva savjesti ginekologa_inja, hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije. Zahtijevamo pravednije društvo, ono koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima - za sebe i za one koje iza nas dolaze.

Pozivamo vas da budete dio te promjene. 8. mart dan je slavlja i prisjećanja, dan otpora i borbe. 8. mart prostor je realizacije političke snage žena u jednoj borbi za jedan svijet! Ne dajmo da nas brišu, ne dajmo da nas zastrašuju, ponižavaju i ušutkavaju! Marširajte s nama utabanim stazama stoljetnog ženskog otpora. Živio 8. mart!

Ruta: Trg žrtava fašizma (okupljanje u 18 sati) - Ulica Franje Račkog - Ilica - Gundulićeva - Masarykova - Zrinjevac", poručili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara