Ustavni sud odbio zahtjev za zabranu pobačaja, Markićkina udruga sazvala pressicu

Ustavni sud odbio zahtjev za zabranu pobačaja, Markićkina udruga sazvala pressicu

Foto i video: Luka Šangulin/Index

USTAVNI sud je danas u 11 sati na konferenciji za medije objavio donesenu odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, odnosno o zakonu o pobačaju.

Sud je odlučio kako je zakon u skladu s Ustavom.

 

 

"Nakon ove odluke Hrvatski sabor ne može donijeti zakon koji bi zabranjivao prekid trudnoće", kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Tijek konferencije:

11.40 "Nakon ove odluke Hrvatski sabor ne može donijeti zakon koji bi zabranjivao prekid trudnoće", kazao je.

11.22 "Pitanje kad počinje život nije za Ustavni sud, Ustavni sud ima odgovoriti samo na pitanja o zakonodavstvu.

U suglasnosti s Ustavom je zakonodavno rješenje do isteka 10 tj trudnoće, a nakon toga samo uz suglasnost nadležnog tijela, ako se utvrdi da se na drugi način en može osigurati zdravlje žene na drugi način ili da će dijete biti rođeno s teškim tjelesnim manama ili ako je dijete začeto uslijed teških kaznenih djela...

Zaključno, Ustavni sud je ocijenio da ovo zakonodavno rješenje nije poremetilo ravnotežu između prava žene i zaštite javnog interesa nerođenog bića koju Ustav jamči.

Naložili smo Saboru da donese novi zakon zbor zastarjelosti ovog zakona, koj ije potrebno osuvremeniti. U njemu se moraju odrediti i edukativne i preventivne mjere, tako da pobačaj bude izuzetak", naveo je Šeparović.

12 sudaca je bilo za, a jedan protiv. M. Šumanović je glasao protiv. On je tvrdio da je ovaj zakon trebalo mijenjati i materijalno, a ne samo formalno te da nerođenima pripada pravo na život od začeća.

11.15 Šeparović je naveo primjere iz europskih zemalja te dodao kako gotovo nijedan europski ustav ne priznaje pravo na zaštitu prije rođenja.

11.08 "Što se tiče prakse ESJP-a,  pravo na život svakoga postoji, ali se nerođeno dijete ne smatra osobom u smislu onom zaštitenom člankom 2. Konvencije. Ne postoji konsenzus među državama članicama".

11.06 "Obećao sam da će ovaj sazvi Suda donijeti odluku. Ustavni sud RH na sjednici održanoj 21.2.2017. odlučio:

1) Ne prihvaćaju se prijedlozi za ocjenu ustavnosti.

2) Nalaže se Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon.

Prekid trudnoće je kontroverzno pitanje, radi se o duboko moralnom, filozofskom, pravnom i medicinskom pitanju. O njemu nema konsenzusa. Izaziva podjele u nizu društava. Postoje dvije skupine, jedna je protiv, a druga za izbor. Moralni argumenti tih dviju skupina su:

Pro life: Život počinje začećem, embrio je ljudsko biće, a majčino tijelo samo je mjesto na kojem se nerođeno biće hrani i raste. Za njih je prekid trudnoće ubojstvo.

Pro choice: Smatraju da je pravo na izbor temeljno ljudsko pravo".

11.05 Press konferencija je počela.

Markićka sazvala pressicu

Na konferenciji za medije predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavio je kako se odbija zahtjev za zabranom pobačaja.

Zakon o pobačaju se na ocjeni ustavnosti nalazi već 26 godina, a ustavni sud je donio odluku nakon što je proučio mišljenja medicinske struke, stručnjaka za obiteljsko i ustavno pravo.

Povodom odluke Ustavnog udruga U ime obitelji sazvala je u 15 sati konferenciju za medije.

"Udruga “U ime obitelji” poziva Vas na konferenciju za novinare povodom odluke Ustavnog suda.

Četvrtak, 2. ožujka 2017. u 15 sati ispred Ustavnog suda, Trg sv. Marka 4", najavili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara