Uznemirujuća snimka egipatske policije kako ubija nenaoružanog prosvjednika

Foto: AFP
Video: Youtube

JUČER se na Youtubeu pojavila snimka ubojstva jednog prosvjednika koji je policajcima više nego očito pokazivao da nije naoružan.

Kako piše u opisu videa, događaj je snimljen najvjerojatnije 28. siječnja u Aleksandriji, a strahuje se da bi mogao prozročiti žestoku reakciju ostalih prosvjednika.

Uhićen novinar Al-Jazeere

Policijska represija u Egiptu nastavlja se i nad pripadnicima sedme sile. Proteklih dana mnogi su novinari koji su pratili prosvjede završili u zatvorskim ćelijama, a nerijetko su i bili fizički napadani od strane Mubarakovih pristaša koji su se na ulicama sukobljavali s prosvjednicima.

Al Jazeera je potvrdila da je u nedjelju uhićen njihov novinar Ayman Mohyeldin, inače američki državljanin i dopisnik za Al Jazeeru na engleskom jeziku. The Associated Press javlja da je Mohyeldina s trga Tahrir odvela vojska. Na meti represivnih organa posebno su strani novinari s obzirom da egipatske vlasti čine sve kako bi u svijet izašlo što manje informacija o prosvjedu. Jedan egipatski novinar u petak je čak i ubijen hicima iz vatrenog oružja.

Pregovori bez rezultata, Sulejman ne želi preuzeti vlast

Oporbeni čelnici tijekom dana su pregovarali s potpredsjednikom Omarom Sulejmanom. Za pregovarački stol s potpredsjednikom sjeli su i predstavnici Muslimansko bratstvo, najveća oporbena i službeno zabranjena skupina, koja je dosad demantirala informacije da namjerava sudjelovati u vlasti. "Nismo promijenili mišljenje, već smo samo odlučili zadovoljiti zahtjeve ljudi koji traže da pregovaramo", rekao je glasnogovornik Essam el-Erian CNN-u.

Nakon višesatnog zasjedanja, pregovori su uglavnom pali u vodu. Potpredsjednik Sulejman odbio je zahtjev lidera oporbe da preuzme na sebe sve predsjedničke ovlasti. Hosni Mubarak i dalje ne želi napustiti predsjedničku fotelju, te će se prosvjedi nastaviti sve dok ne dođe do smjene vlasti u Egiptu. Ipak, postignut je dogovor da se uspostavi odbor koji će reformirati ustav i koji će biti zadužen za donošenje demokratskih reformi.

Prosvjednici i čelnici oporbe jasno su Mubaraku dali do znanja da nemaju namjeru čekati iduće izbore, na kojima se egipatski diktator, kako je nedavno najavio, neće kandidirati.

U međuvremenu se prosvjed nastavlja. Kršćani i muslimani se pripremaju za nedjeljnu misu na trgu Tahrir, a prema najavama, prosvjednici muslimanske vjeroispovijesti će formirati krug oko kršćana tijekom mise kako bi ih osigurali. Prosvjednici se i dalje ne žele maknuti s trga dok Hosni Mubarak ne odstupi s mjesta predsjednika države.

ElBaradei kritizira američku politiku prema Egiptu

Mohamed ElBaradei, nobelovac koji je tijekom egipatskih prosvjeda isplivao kao relevantna alternativa omraženom predsjedniku Hosniju Mubaraku, sinoć je rekao da bi američka politika, u slučaju da podrži Mubaraka ili njegovog zamjenika na čelu države, mogla izazvati mnogo opasnije prosvjede od dosadašnjih.

Podsjećamo, jučer je posebni američki izaslanik Frank Wisner izjavio da Mubarak "mora ostati na svojoj poziciji". Bivši američki veleposlanik Wisner je na konferenciji o sigurnosti u Njemačkoj rekao da se u Egiptu treba stvoriti nacionalni konsenzus oko preduvjeta za korak dalje. "Predsjednik mora ostati na poziciji kako bi upravljao tim promjenama", kazao je Wisner. Službeni SAD se ubrzo ogradio od takvog stava rekavši da je Wisner iznosio svoje privatno mišljenje.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je na istoj konferenciji izjavila da bi prijelaznu vladu, koja bi bila na vlasti do rujna, trebao voditi novoizabrani potpredsjednik Omar Sulejman.

"SAD-ova politika bi na prosvjednike mogla djelovati poput olova"

"Ako su te informacija točna, mogu vam reći da bi predstavljala veliku smetnju te da bi na ljude koji danima prosvjeduju djelovala poput olova", rekao je u telefonskom razgovoru za Reuters.

"Vijest da bi Mubarak trebao ostati i voditi proces promjena te da bi u tom procesu ključnu ulogu trebao imati njegov najbliži vojni savjetnik, koji nije najpopularnija osoba u Egiptu, bila bi vrlo razočaravajuća", dodao je.

Također je rekao da nema dojam da prosvjednicima ponestaje energije, te izrazio zabrinutost da bi, u slučaju inzistiranja SAD-a na Mubarakovu ostanku, situacija mogla postati mnogo krvavija.

"SAD podilazi onome tko je toga dana moćniji"

ElBaradei je rekao i kako mu se čini da SAD ne vodi jasnu politiku prema Egiptu.

"Čini se da SAD samo podilazi onome tko ima više moći toga dana, umjesto da zauzme dosljednu poziciju", rekao je te dodao da bi Mubarak trebao napokon odstupit jer je "izgubio povjerenje naroda i podbacio".

U petak je američki predsjednik Barack Obama implicitno poručio Mubaraku da odstupi, rekavši da bi "ponosni domoljub Mubarak trebao poslušati svoj narod i donijeti ispravnu odluku". U međuvremenu je bivši američki potpredsjednik Dick Cheney Hosnija Mubaraka nazvao "dobrim prijateljem i saveznikom SAD-a".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara